Kamala Harris trekt zich terug als Democratische presidentskandidaat

De Democratische Kamala Harris zegt dat haar campagneteam „de financiële middelen” niet heeft om de strijd door te zetten.
Kamala Harris trok zich dinsdag terug uit de race om de Democratische presidentskandidaat te worden.
Kamala Harris trok zich dinsdag terug uit de race om de Democratische presidentskandidaat te worden. Foto Saul Loeb/AFP

De Amerikaanse politica Kamala Harris heeft zich „tot haar grote spijt” teruggetrokken uit de race om de Democratische presidentskandidaat te worden. Dat maakte ze dinsdagavond bekend op Twitter. Volgens Harris heeft haar campagneteam „de financiële middelen” niet om de strijd door te zetten.

„Ik ben geen miljardair. Ik kan mijn eigen campagne niet financieren”, schrijft de 55-jarige Democrate in een verklaring. „En nu de campagne verdergaat, wordt het steeds moeilijker voor ons om het geld in te zamelen dat we nodig hebben.”

Harris is senator voor de staat Californië. Ze was de enige vrouw van kleur die meedoet in de race om de Democratische presidentskandidaat te worden. Zij hoopte een jonge en diverse doelgroep aan te spreken. Volgens de laatste peilingen zou Harris 3,4 procent van de stemmen hebben gekregen. Ter vergelijking: favoriet Joe Biden staat op 27 procent.

Twitter avatar KamalaHarris Kamala Harris To my supporters, it is with deep regret—but also with deep gratitude—that I am suspending my campaign today. But I want to be clear with you: I will keep fighting every day for what this campaign has been about. Justice for the People. All the people.
https://t.co/92Hk7DHHbR

Momenteel zijn er nog vijftien Democraten in de race. Bovenaan de peilingen staat voormalige vicepresident Joe Biden, daarna volgen de senatoren Elizabeth Warren en Bernie Sanders - die in 2016 verloor van Hillary Clinton. Op plek vier in de peilingen staat Pete Buttigieg, de burgemeester van de stad South Bend.

Lees ook dit profiel van begin dit jaar: Kamala Harris wil ‘kampioen van mensen die niet worden gehoord’ zijn