Impeachment-verslag Democraten: Trump misbruikte presidentiële macht

Het impeachment-verslag van de inlichtingencommissie onder leiding van de Democraat Adam Schiff is dinsdag gepubliceerd.
Het verslag van de inlichtingencommissie.
Het verslag van de inlichtingencommissie. Foto Jon Elswick/AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn macht als president misbruikt door op zoek te gaan naar buitenlandse inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat concludeert de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden onder leiding van de Democraat Adam Schiff in het zogenoemde impeachment-verslag dat dinsdag is gepubliceerd. De publicatie van het rapport is een stapje in de richting van de mogelijke afzetting van Trump.

De overwegend Democratische onderzoekers van de inlichtingencommissie hebben volgens Schiff „overweldigend en onbetwist bewijs” verzameld dat aantoont dat Trump om buitenlandse inmenging heeft gevraagd voor zijn eigen gewin. Ook beschuldigt de commissie de president ervan het onderzoek te hebben tegengewerkt door getuigen op te roepen niet te verklaren.

Twitter avatar RepAdamSchiff Adam Schiff The impeachment inquiry uncovered overwhelming and uncontested evidence that President Trump abused the powers of his office to solicit foreign interference in our election for his own personal, political gain. No one is above the law. Read our report: https://t.co/6Hx0PZ48yw

De zaak draait om een telefoongesprek tussen president Trump en zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelensky. In dit telefoontje vroeg Trump Zelensky onder andere onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden, die een zakelijk verleden in Oekraïne heeft. Volgens de Democraten heeft Trump zijn positie als president zo ingezet voor persoonlijke, politieke doeleinden: door de Bidens in diskrediet te brengen zou hij zijn eigen positie tijdens de presidentsverkiezingen van volgend jaar hebben willen verstevigen.

Lees ook: Republikeinen zien verhoren nu ook als een kans

Witte Huis: eenzijdig nep-proces

Het verslag is grotendeels gebaseerd op zeventien getuigenverklaringen en vormt de basis van de impeachment-procedure tegen Trump. Deze zou uiteindelijk kunnen leiden tot de afzetting van de president. In het rapport wordt niet expliciet opgeroepen tot zijn afzetting, de commissie schrijft dat deze keuze bij het Congres ligt.

De Republikeinse partij publiceerde maandag al een rapport waarin de acties van Trump worden verdedigd. Volgens de Republikeinen trekken de Democraten overhaaste conclusies om Trump te kunnen afzetten. Het Witte Huis reageerde dinsdag op het rapport van de inlichtingencommissie door te stellen dat deze voortkomt uit een „eenzijdig nep-proces”. Ook zou het rapport op een amateuristische manier geschreven zijn.

Vermoedelijk zal de inlichtingencommissie later op dinsdag stemmen over het rapport, waarna het hoogstwaarschijnlijk opgestuurd wordt naar de justitiële commissie van het Huis van Afgevaardigden. Deze commissie, waarvan de meeste leden ook Democratisch zijn, zal het impeachment-traject toetsen aan de grondwet. Hierna kan de commissie de officiële aanklachten voor de afzettingsprocedure vaststellen, waar vervolgens zowel in het door de Democraten gedomineerde Huis als in de Senaat (waar de Republikeinen de dienst uitmaken) gestemd moet worden.