In beeld

Een nieuwe woonwijk openen in Noord-Korea: huisvesting én een politieke boodschap ineen

Een feestelijke gelegenheid in Noord-Korea: leider Kim Jong-un 'opende' onlangs een nieuwe woonwijk bij het district Samjiyon, in het noorden van het land. Maandag gaven staatsmedia onderstaande foto's vrij van het lintjes knippen bij de aanbouw van Samjiyon County. Analisten vragen zich nu af: was dit behalve een ceremonie ook een politieke boodschap?
Het district Samjiyon is volgens het Noord-Koreaanse media-agentschap Korean Central News Agency (KCNA) "het toonbeeld van een moderne, in de bergen geleden stad, onder het socialisme".
Foto KCNA via Reuters
Ook Kim Jong-un's vader en grootvader (Kim Jong-il en Kim Il-sung) bouwden grote woonpaleizen in de gemeente.
Foto KCNA via Reuters
Noord-Koreanen uit de gemeente liepen massaal uit om de ceremonie bij te wonen. De nieuwe wijk zou ruimte moeten bieden aan vierduizend families.
Foto AFP via KCNA
In de nieuwe wijk zijn supermarkten gebouwd, zoals deze, waar Kim onder meer de koelvakken inspecteerde. Met de foto's werd een persverklaring meegestuurd, waarin staat te lezen dat de wijk ook is voorzien van een museum over 'revolutionaire activiteiten' en een wintersportenstadion en -complex.
Foto EPA via KCNA
Kim Jong-un nam tijdens de ceremonie plaats voor een enorm standbeeld van zijn vader, aan de rand van de nieuwe wijk.
Foto AFP via KCNA
Noord-Koreanen doen een ingestudeerde dans om de opening van het township te vieren.
Foto AFP via KCNA
Kim Jong-un tijdens de ceremonie. Analisten van Noord-Korea stellen dat de expansie van Samjiyon niet alleen huisvesting biedt, maar ook een politiek doeleinde dient: het is een boodschap aan andere landen dat het Noord-Koreanse regime de internationale sancties kan weerstaan en onverschrokken de eigen agenda blijft volgt.
Foto EPA via KCNA
Een overzichtsfoto van het KCNA toont de nieuwe gebouwen in de woonwijk van Samjiyon County. Het is niet bekend wanneer de foto precies werd gemaakt.
Foto Reuters via KCNA
Skiërs bekijken het vuurwerk dat als onderdeel van de ceremonie is afgestoken, vanaf een berg rondom Samjiyon. Het district ligt in de provincie Ryanggang-do in het noorden van Noord-Korea, aan de grens met China.
Foto AFP via KCNA
Meer publiek tijdens de openingsceremonie.
Foto AFP via KCNA
Samjiyon County ligt in de buurt van de heilige berg Paektu, die van grote symbolische waarde is voor de Kim-familie. Kim Jong-il zou op de berg geboren zijn, en zijn zoon Kim Jung-un bezocht Paektu vaker op de vooravond van belangrijke politieke besluiten. Maar of de Noord-Koreaanse leider na de ceremonie in Samjiyon County inderdaad nieuw beleid aankondigt, en wat dat zou kunnen zijn, is voor waarnemers en analisten vooralsnog gissen.
Foto AFP via KCNA