Twaalf arrestaties in Duindorp na weer onrust over vreugdevuren

Voor de derde nacht op rij was het onrustig in de wijk Duindorp in Den Haag. Een leegstaande kerk werd in brand gestoken. Twaalf mensen werden aangehouden voor onder meer vuurwerk gooien agenten beledigen.
Leden van de Mobiele Eenheid in formatie in Duindorp.
Leden van de Mobiele Eenheid in formatie in Duindorp. Foto Sem van der Wal/ANP

In de Haagse wijk Duindorp is het in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw onrustig geweest. In totaal werden twaalf mensen aangehouden, de helft van hen is minderjarig. Het was de derde nacht op rij dat de politie naar Duindorp uitrukte vanwege onrust. In de nacht van zondag op maandag werden ook mensen aangehouden. Toen was een van de arrestanten een kind van negen.

Duindorp heeft zijn eigen dynamiek. Buurtbewoners letten er op elkaar, weten waar de buurman zijn reservesleutel bewaart en gaan naar binnen als hij een tijd niet is gezien.

De politie patrouilleerde in de wijk en stuurde daarnaast de mobiele eenheid naar Duindorp. Die hoefde niet in te grijpen. Wel werden verspreid over de wijk brandjes gesticht. Onder meer de Pniëlkerk, die al een tijd leegstaat, werd in brand gestoken. De kerk was al aangemerkt als een gebouw dat snel moest worden gesloopt, juist uit angst voor branden. Op het Tesselseplein stak een groep van tientallen mensen zwaar vuurwerk af. De twaalf aanhoudingen werden verricht voor het gooien met vuurwerk en stenen, geweldpleging en belediging van agenten. Rond middernacht had de politie de orde in Duindorp hersteld.

Vliegvuur

Aanleiding voor de onrust is onduidelijkheid onder buurtbewoners over of de komende jaarwisseling de traditionele vreugdevuren op de stranden van Scheveningen en Duindorp mogen doorgaan van de gemeente. In de vorige oudejaarsnacht veroorzaakte een te hoge vuurstapel op het strand van Scheveningen vliegvuur. Na hevige kritiek op haar optreden in de kwestie, trad burgemeester Pauline Krikke (VVD) begin oktober af.

De Duindorp Vreugdevuur Stichting besloot voor de aanstaande editie niet langer met de gemeente Den Haag te praten over een vergunning, omdat die te hoge eisen zou stellen aan de vuren. Dinsdag neemt het college in Den Haag een besluit over het wel of niet toestaan van vreugdevuren op het strand. In Scheveningen zijn de bouwers van vreugdevuren „positief gestemd” over dat besluit.

Twitter avatar POL_DenHaag Politie Den Haag eo Update: In totaal zijn er gisteravond 12 personen (van 15 tot en met 58 jaar) aangehouden. Zij zitten nog vast en worden verhoord. https://t.co/gqoI4Vqvbs @PolScheveningen https://t.co/PKUyHYL7hG