Acht arrestaties in grootschalig onderzoek naar illegale wapenhandel

De politie is dinsdagochtend panden binnengevallen in onder meer Capelle aan den IJssel, Den Haag en op een woonwagenkamp in Zeist. Er werden illegale wapens in beslag genomen.
Archiefbeeld van een andere politie-inval in een Rotterdamse woning.
Archiefbeeld van een andere politie-inval in een Rotterdamse woning. Foto Robin Utrecht/ANP

Een groot politieonderzoek naar illegale wapenhandel heeft dinsdagochtend geresulteerd in acht arrestaties. In verschillende gemeenten werden panden binnengevallen en wapens in beslag genomen. Dat maakte de Politie Rotterdam, dat het onderzoek leidt samen met het Rotterdamse OM, dinsdagmiddag bekend in een persconferentie.

De invallen vonden plaats in twaalf woningen en twee bedrijfspanden in Rotterdam, Gouda, Capelle aan den IJssel, Den Haag en op een woonwagenkamp in Huis ter Heide. Volgens de politie betreft het een „hoog professionele bende” en zijn de arrestanten professionele wapenhandelaren.

Hoofdverdachte

De hoofdverdachte is een 32-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Hij moet nog twintig maanden celstraf uitzitten voor eerdere illegale wapenhandel. Verder zijn vier mannen uit Rotterdam, twee uit Gouda en één uit Huis ter Heide aangehouden - de arrestanten hebben leeftijden tussen de 22 en 41 jaar.

Het onderzoek naar de grootschalige illegale wapenhandel startte in september 2018. Sindsdien is bekend geworden dat al honderden wapens werden verhandeld, meldt de politie. Die kwamen uit onder meer Slowakije en Kroatië.

De politie heeft in het gehele onderzoek twaalf wapens in beslag genomen: twee handvuurwapens bij de acties van dinsdagochtend en eerder tien andere wapens waaronder automatische wapens. De handelaren verkochten de wapens direct door om zelf zo min mogelijk risico te lopen, volgens de politie.

Twitter avatar e_konig Eppo König De politie heeft vanochtend 12 panden in verschillende gemeenten doorzocht en 8 personen aangehouden in een lang onderzoek naar grootschalige wapenhandel. De wapens op deze foto zijn eerder in beslag genomen bij dit onderzoek. Vanochtend zijn alleen twee handvuurwapens gevonden. https://t.co/hmfqMqfELw
Twitter avatar e_konig Eppo König De politie spreekt van tientallen kopers en honderden wapens die tijdens het onderzoek (sinds september 2018) verhandeld zijn. Er is alleen maar een klein aantal wapens in beslag genomen - de meeste wapens zijn nog in circulatie in het criminele circuit.