Het aantal Nederlanders dat overlijdt door een accidentele val, verdubbelde de afgelopen tien jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 overleden dagelijks gemiddeld dertien mensen door een val, terwijl tien jaar geleden gemiddeld zes slachtoffers vielen op die manier. Ruim driekwart van de overledenen in 2018 was tachtig jaar of ouder.
Slechts gedeeltelijk is die stijging te wijten aan de vergrijzing, want het aantal mensen dat overlijdt door een val, is de afgelopen tien jaar in alle leeftijdsgroepen toegenomen. De oorzaak van die algehele stijging heeft het CBS niet onderzocht, zegt Dick ter Steege van het statistiekbureau. Dat het aantal dodelijke vallen onder ouderen is toegenomen, komt volgens Ter Steege vermoedelijk doordat ze gemiddeld langer thuis wonen dan vroeger.
/s3/static.nrc.nl/bvhw/files/2019/11/data51389337-06da9f.jpg)
Dat tachtigplussers vaker overlijden door een val, komt volgens Ter Steege doordat mensen instabieler worden naarmate ze ouder worden. Verder spelen hun medicijnen een rol - die maken ouderen soms duizelig en suf - en is een val sneller fataal doordat de botten van ouderen sneller breken door toedoen van botontkalking.