Trumpblog

Werkloosheid VS nog steeds op laagste niveau in vijftig jaar

Werkloosheid VS nog steeds op laagste niveau in vijftig jaar

De werkloosheid in de Verenigde Staten blijft op het laagste niveau in vijftig jaar. Dat blijkt uit vrijdag door de Amerikaanse overheid vrijgegeven cijfers over de arbeidsmarkt. In november had 3,5 procent van de beroepsbevolking boven de zestien jaar geen werk, net als twee maanden eerder. Daarvoor was dat in 1969 voor het laatst het geval.

Wat de nieuwe arbeidsmarktcijfers ook laten zien, is dat de handelsoorlog tussen de VS en China voorlopig weinig negatieve invloed lijkt te hebben op de werkgelegenheid. Afgelopen maand kwamen er 266.000 banen bij, de grootste toename sinds januari. Alleen in de industrie, de sector die het zwaarst te lijden heeft onder het handelsconflict, stagneerde de banengroei dit jaar grotendeels.

Herverkiezing

Een lage werkloosheid is belangrijk voor president Trump in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar. Als de economie goed loopt, verhoogt dat zijn kansen op herverkiezing. Deskundigen van onder meer de universiteit van Yale dichten Trump een goede overwinningskans toe, tenzij er komend jaar een economische crisis uitbreekt. Naast een lage werkloosheid, kan Trump op dit moment steunen op een economische groei van rond de 2 procent en een gezonde inflatie.

De werkloosheid in de VS daalt al bijna tien jaar. Tegelijkertijd groeide de economie vrijwel onafgebroken. De laatste maanden ontstond volgens persbureau AP de verwachting dat de omstandigheden voor werkzoekenden wellicht slechter zouden gaan worden. Bedrijven zouden wachten met het aannemen van nieuw personeel tot er een doorbraak is in de handelsoorlog. Dat er nu toch weer veel banen zijn bijgekomen, laat zien dat van zo'n ontwikkeling vooralsnog geen sprake is.

Pelosi vraagt Huis van Afgevaardigden impeachment-procedure door te zetten

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi heeft donderdag de juridische commissie van het Huis gevraagd articles of impeachment op te stellen. Dat betekent dat deze commissie de precieze aanklachten aan het adres van president Donald Trump gaat formuleren. Over deze artikelen zal vervolgens gestemd worden door het Huis en de Senaat. Uiteindelijk zou dit kunnen leiden tot de afzetting van de president.

Pelosi in het Capitool. Foto Saul Loeb/AFP

De aankondiging is de volgende stap in de impeachmentprocedure. Pelosi zei donderdag opnieuw dat Trump zijn macht als president heeft misbruikt voor persoonlijk, politiek gewin. Volgens de Democrate heeft de president hiermee de nationale veiligheid op het spel gezet.

Het Witte Huis reageerde donderdag meteen door te stellen dat „Pelosi en de Democraten zich moeten schamen”. Een woordvoerder zegt uit te kijken naar een „eerlijk proces in de Senaat”. De Democraten hebben een meerderheid in het Huis, de Republikeinen in de Senaat.

Twitter avatar PressSec Stephanie Grisham .@SpeakerPelosi & the Democrats should be ashamed. @realDonaldTrump has done nothing but lead our country - resulting in a booming economy, more jobs & a stronger military, to name just a few of his major accomplishments. 🇺🇸 We look forward to a fair trial in the Senate.

De afgelopen tijd heeft de (overwegend Democratische) inlichtingencommissie van het Huis onderzoek gedaan naar de banden van de regering-Trump met Oekraïne. Belangrijk onderdeel hiervan was een telefoontje tussen Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Volodymyr Zelensky, eind juli. In dit gesprek vroeg Trump Zelensky onderzoek te doen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden en zijn zoon Hunter Biden, die een zakelijk verleden in Oekraïne heeft.

Volgens de inlichtingencommissie heeft Trump hiermee zijn macht als president misbruikt voor persoonlijke, politieke doeleinden. Door zijn politieke rivaal Biden in diskrediet te brengen, zou de president zijn eigen positie tijdens de verkiezingen volgend jaar hebben willen verbeteren.

Verslaggevers Bloomberg niet meer welkom bij verkiezingsbijeenkomsten Trump

Journalisten van persbureau Bloomberg worden voortaan geweerd bij verkiezingsbijeenkomsten van de Amerikaanse president Donald Trump. Dat heeft het campagneteam van Trump maandag laten weten, aldus persbureau AP. Bloomberg zou volgens het campagneteam „vooringenomen” zijn.  

Dit besluit komt een week nadat de steenrijke zakenman Michael Bloomberg, eigenaar van het persbureau, bekendmaakte mee te doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hierna liet hoofdredacteur John Micklethwait weten dat zijn persbureau geen journalistiek onderzoek zal doen naar Michael Bloomberg en zijn rivalen in de presidentsrace. Wel blijft het onderzoeksteam van het persbureau schrijven over de zittende president Trump en zijn regering.

Brad Parscale, campagnemanager van Trump, noemde het een zorgwekkende ontwikkeling. „Als Trumps campagneteam zijn we gewend aan oneerlijke verslaggeving, maar de meeste nieuwsorganisaties kondigen het niet zo publiekelijk aan.”

Micklethwait ontkent dat het persbureau vooringenomen is. „We hebben eerlijk en onbevooroordeeld verslag gedaan van Donald Trump vanaf het moment dat hij zich kandidaat stelde in 2015. Dat zullen we blijven doen ondanks de restricties die zijn team ons oplegt.” Bloomberg was tussen 2002 tot 2013 burgemeester van New York.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in een nieuwe blog. Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van de Amerikaanse president Donald Trump.

Lees hier: het vorige blog terug