Premier Muscat kondigt aftreden aan om schandaal vermoorde journalist

Malta

De Maltese premier Joseph Muscat heeft zondagavond zijn vertrek bekendgemaakt. Hij zei in een toespraak op de staatstelevisie dat hij op 12 januari zal aftreden en dat hij zijn Arbeiderspartij heeft gevraagd om een proces te beginnen om een nieuwe partijleider en premier te kiezen.

De positie van de 45-jarige Muscat kwam de afgelopen weken onder druk te staan omdat verschillende leden van zijn regering werden genoemd als betrokkene bij de moord op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. Caruana Galizia kwam in 2017 om door een aanslag met een autobom. Afgelopen week eisten demonstranten Muscats vertrek.

De premier ontkent betrokkenheid bij de zaak. Hij verwees naar de arrestatie van de prominente zakenman Yorgen Fenech, die inmiddels is aangeklaagd voor het geven van de opdracht voor de moord.

De kabinetschef van Muscat, Keith Schembri, trad vorige week af toen hij werd gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Hij werd zonder aanklacht vrijgelaten. Ook de minister van Toerisme, Konrad Mizzi, legde zijn functie neer. De minister van Economische Zaken zette zichzelf op non-actief. Caruana Galizia deed onderzoek naar Fenech, Schembri en Mizzi ten tijde van haar moord.

Muscats partij heeft een meerderheid in het parlement, daarom hoeven er waarschijnlijk geen verkiezingen uitgeschreven te worden.