Recensie

Nieuwe ‘Annie’ verslind je als een kleurrijk stripboek

Recensie Een nieuwe uitvoering van ‘Annie’ geeft de musicalklassieker een cartoonesk jasje. Het is een bewerking van een hoog niveau, met Willemijn Verkaik als Miss Hannigan.

Roodharige Annie (rechts) in het weeshuis, met Miss Hannigan (Willemijn Verkaik) in het midden in ‘Annie de Musical’.
Roodharige Annie (rechts) in het weeshuis, met Miss Hannigan (Willemijn Verkaik) in het midden in ‘Annie de Musical’. Foto Roy Beusker

In Annies wereld bestaat een bureau uit een paar trefzekere lijnen. Een bloempot in het decor ook. In de musical over dit wereldberoemde, roodharige weesmeisje grijpt vormgever Daniel Ament terug op haar oorsprong: voordat Annie de hoofdrol speelde in musicals en films, verscheen ze als stripfiguur in een Amerikaanse krant. Speelse tekeningen, met luikjes en schuivende delen, schetsen nu straten en woningen: het perfecte decor voor een tintelfrisse bewerking.

Eigenlijk zou William Spaaij Annie regisseren, maar hij trok zich een maand voor de première terug vanwege ‘een verschil van artistiek inzicht’. Choreograaf Pim Veulings nam het stokje over, met Ruut Weissman als ‘artistiek adviseur’ aan zijn zijde. Gedoe achter de schermen dus, maar daar merk je op de bühne niets van. De voorstelling sprankelt: scènes zijn creatief vormgegeven (soms bijna slapstick) en de muziek klinkt helder en krachtig, zoals bij ‘Zwaar bestaan’.

Sublieme rol Willemijn Verkaik

Rob de Graaf en Roy Peters maakten een moderne vertaling van het script en de nummers. Zo neurie je na de voorstelling nog eindeloos ‘zit je diep in het slop / kom op / wees monter’. De Graaf heeft zich tekstueel niet ingehouden: jonge toeschouwers zullen hun best moeten doen om alle dialogen bij te benen – gelukkig is het verhaal niet ingewikkeld. Je bladert vrolijk van het ene kleurrijke tafereel naar het volgende, terwijl Annie het weeshuis van de verschrikkelijke Miss Hannigan (een sublieme rol van Willemijn Verkaik) verlaat om bij een miljonair (een eveneens fantastisch spelende Edwin Jonker) te gaan wonen.

Stripachtig decor in vernieuwde ‘Annie de Musical’.

Foto Roy Beusker

Vijf Annies spelen afwisselend de hoofdrol. Bij de première staat Ida Verspaandonk haar mannetje: brutaal snelt ze over de bühne en ze knalt moeiteloos haar hoge noten de zaal in. Muziek, zang en spel zijn van een hoog niveau, met ook Eva van Gessel als heimelijk verliefde miljonairsassistent en Sjoerd Spruijt als Rooster Hannigan. Dit stripboek verslind je.

Correctie 2/12: in een eerdere versie van dit artikel werd de heimelijk verliefde miljonairsassistent gespeeld door Eva van Bessel. Dit moet Eva van Gessel zijn, en is hierboven aangepast.