Negenjarige aangehouden bij inzet ME na ongeregeldheden Duindorp

De ME moest zondag ingrijpen na ongeregeldheden in Duindorp. Er werd volgens de gemeente een negenjarige aangehouden die betrokken was bij het rondlopen met een molotovcocktail.
Een vernield bushokje in Duindorp.
Een vernield bushokje in Duindorp. Foto Sem van der Wal/ANP

De mobiele eenheid is zondagavond laat ingezet in de Haagse wijk Duindorp. Daarbij zijn dertien mensen aangehouden, onder wie een kind van negen „die betrokken was bij het rondlopen met een molotovcocktail”, meldt de gemeente Den Haag maandag. De politie bevestigt in een verklaring dat er meerdere minderjarigen zijn aangehouden voor vernieling en openlijke geweldpleging.

Het was onrustig in Duindorp doordat er brandjes werden gesticht en vernielingen werden aangericht. Bij de politie-inzet is een groep van vijftig man uiteengedreven, laat een woordvoerder van de politie aan NRC weten. De inzet van politie en brandweer was volgens de gemeente noodzakelijk „om de veiligheid van de inwoners van de wijk te beschermen”.

De brandstichtingen vonden plaats bij containers, bankjes, afvalbakken en een boom, meldde Omroep West. Ook werd een bushalte vernield. De politie kon niet bevestigen wat er precies is vernield. De dertien personen die zijn aangehouden, zijn weer vrijgelaten maar blijven verdacht.

Belemmering van hulpdiensten

De politie trof afgelopen weekend ook zelfgemaakte kraaienpoten aan op wegen in Duindorp. Auto’s rijden hun banden lek op de scherpe punten van deze voorwerpen. Volgens waarnemend burgemeester Johan Remkes zijn ze gebruikt om hulpdiensten te belemmeren, schrijft hij in een verklaring. Daarnaast werden ook wegen gebarricadeerd. „In situaties waarin elke seconde telt, kan dit leiden tot levensgevaarlijke situaties.” Remkes schrijft verder dat de komende weken zal worden opgetreden „om aan deze wetteloosheid het hoofd te bieden”.

De politie wil desgevraagd niet ingaan op de vraag of de ongeregeldheden te maken hebben met het besluit om komende jaarwisseling geen groot vreugdevuur te organiseren in de woonwijk. De organisatie achter het vuur maakte dit vrijdag bekend omdat het onmogelijk zou zijn aan alle eisen van de gemeente te voldoen.

In de nacht van zaterdag op zondag was het ook al onrustig in Duindorp. Toen werden een container, een dixitoilet en pallets in brand gestoken en een bouwkeet omgegooid, schreef Omroep West. De onrust werd toen veroorzaakt door een groep van dertig tot veertig man.

Twitter avatar DeScheveninger De Scheveninger Inmiddels staan er naast afvalbakken ook een boom en de bushalte in de brand op het Tesselseplein #duindorp https://t.co/YXhUg9GQbY