Lichamen opvarenden gezonken Urkse viskotter gevonden in wrak

De viskotter uit Urk verging donderdagochtend. Duikers borgen zondag de lichamen van de twee opvarenden.
Een zoekactie naar twee vermiste vissers. De opvarenden raakten vermist toen hun vissersboot zonk, vlak voor de kust van Texel.
Een zoekactie naar twee vermiste vissers. De opvarenden raakten vermist toen hun vissersboot zonk, vlak voor de kust van Texel. Foto Sem van der Wal/ANP

In de stuurhut van het wrak van de nabij Texel gezonken viskotter zijn zondagmiddag de lichamen van de twee opvarenden aangetroffen. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De twee mannen, 27 en 41 jaar oud, werden sinds de vissersboot donderdagochtend zonk vermist.

De viskotter, UK 165 ‘Lummetje’, stuurde donderdagochtend rond 06.00 uur een noodsignaal uit. Het wrak van het schip werd enkele uren later door een mijnenveger van de Koninklijke Marine ten westen van de zuidpunt van Texel gelokaliseerd. Na elf uur zoeken staakte de kustwacht de grote zoekactie naar de twee opvarenden. Het tweetal viste namens het bedrijf J. Foppen op garnalen.

Twitter avatar PolitieLE Landelijke Eenheid Er zijn twee lichamen gevonden in de stuurhut van de UK 165. Deze zijn geborgen. Voor 100% zekerheid dat dit de vermisten zijn, vindt vanmiddag identificatie van de lichamen plaats. @kon_marine @Kustwacht_nl
Lees ook: Kustwacht staakt zoektocht opvarenden viskotter uit Urk

Duikers van de Koninklijke Marine konden vanwege het onstuimige weer pas dit weekend het wrak op de zeebodem onderzoeken. „Onze duikers hebben twee lichamen gevonden in het wrak van de gezonken viskotter uit Urk. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden en de Urkse gemeenschap,” liet de marine zondag via Twitter weten. Later op de dag maakte de politie bekend dat de identificatie heeft uitgewezen dat het om de opvarenden van het Lummetje ging.

Ineke Bakker, waarnemend burgemeester van Urk, is opgelucht dat er een einde komt aan de „knagende onzekerheid”. Dat meldt persbureau ANP. „Ik hoop dat de lichamen zo snel mogelijk aan de families vrijgegeven kunnen worden. De families kunnen nu afscheid nemen van hun geliefden en Urk kan daarin meeleven. Juist op dit soort momenten is de onderlinge verbondenheid op Urk groot.” De vlag bij het gemeentehuis zal halfstok hangen, zei Bakker. De burgemeester heeft andere instanties verzocht hetzelfde te doen.