Nominaties voor beste sporters van 2019 bekend

De nominaties voor beste sporters van 2019 zijn zondag bekendgemaakt. Onder anderen schaatsster Suzanne Schulting en voetballer Virgil van Dijk kunnen dit jaar gekroond worden.
Voetballer Virgil van Dijk is genomineerd voor Sportman van het Jaar
Voetballer Virgil van Dijk is genomineerd voor Sportman van het Jaar Foto Jason Cairnduff/Reuters

Shorttrackster Suzanne Schulting, atlete Sifan Hassan en wielrenster Annemiek van Vleuten zijn genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar. Voetballer Virgil van Dijk, autocoureur Max Verstappen en wielrenner Mathieu van der Poel dingen mee voor de prijs van Sportman van het Jaar. Zondag maakten sportkoepel NOC-NSF en de NOS alle nominaties bekend voor de jaarlijkse sportprijzen, samengesteld door een vakjury.

Schulting, die in 2018 al werd uitgeroepen tot de beste sportvrouw, werd dit jaar wereldkampioen allround op de 1.000 meter. Hassan won goud op zowel de 10.000 en 1.500 meter en Van Vleuten veroverde de wereldtitel op de weg en was de sterkste bij een aantal grote wielerwedstrijden zoals Luik-Bastenaken-Luik.

Van Dijk, aanvoerder bij Oranje, won met zijn club Liverpool de Champions League. Verstappen kan ook terugkijken op een succesvol jaar. Hij eindigde zondag na een tweede plek bij de laatste race van het seizoen als derde in de eindstand van de Formule 1. Wielrenner Mathieu van der Poel vulde zijn palmares aan met onder meer het winnen van het WK en EK veldrijden en de Amstel Gold Race.

Oud-volleyballer Bas van de Goor en voorzitter van de vakjury sprak in een verklaring van sportief gezien een succesvol jaar voor Nederland. ,,Mooie prestaties op grote evenementen en heel veel wereldkampioenen.” De jury vond het moeilijk in elke categorie een genomineerde te moeten aanwijzen, aldus Van de Goor. „We beoordelen op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement, de mondiale spreiding van de sport op topniveau en de impact van de prestaties.”

Vier sportploegen

Er zijn vier sportploegen in de race voor de titel van beste ploeg: de Oranjevrouwen (verliezend WK-finalist), de roeiers van de dubbelvier (Koen Metsemakers, Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersman en Tone Wieten, die Europees en wereldkampioen werden), de baanwielrenners van de teamsprint (Roy van den Berg, Matthijs Büchli, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen, eveneens Europees en wereldkampioen) en het eerste van Ajax, dat kampioen werd en het tot de halve finales van de Champions League schopte.

De strijd om de titel Coach van het Jaar 2019 gaat tussen Hugo Haak (baanwielrennen), Erik ten Hag (Ajax) en Sarina Wiegman (Oranjevrouwen). De genomineerde paralympische sporters van het jaar zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, para-skiër Jeroen Kampschreur en handbiker en para-triatleet Jetze Plat.

Tijdens het live op tv uitgezonden gala op 18 december worden de winnaars gekozen. Alle aanwezige sporters mogen hun stem uitbrengen, evenals een jury.

Lees ook: Lees ook dit verhaal over de winnaars van 2018: Schaatsers winnen de hoofdprijzen