PSV speelt gelijk tegen FC Emmen; Feyenoord, AZ en Ajax winnen

PSV loopt na het gelijkspel tegen FC Emmen dertien punten achter op Ajax. Eerder op de dag wonnen Feyenoord, AZ en Ajax.
Commotie in De Oude Meerdijk.
Commotie in De Oude Meerdijk. Foto ANP Sport

PSV is zondag nog verder achterop geraakt bij Ajax en AZ door gelijk te spelen tegen FC Emmen (1-1). Eerder op de dag gingen Feyenoord, AZ en Ajax naar huis met winst. De Rotterdammers en Alkmaarders wonnen nipt, beide clubs kwamen niet verder dan 1-0 tegen respectievelijk PEC Zwolle en VVV-Venlo. Ajax won met 5-2 van FC Twente. PSV loopt momenteel zeven punten achter op AZ en dertien punten op Ajax.

In Emmen bracht Daniel Schwaab PSV na een kwartier spelen uit een hoekschop op voorsprong: 0-1. De Brabanders kregen voor rust veel kansen om verder uit te lopen, maar een tweede doelpunt bleef uit. Emmen sloeg kort na rust via Marko Kolar toe: 1-1. PSV was het overwicht opeens kwijt en Emmen kwam steeds beter in de wedstrijd. Beide ploegen wisten niet meer te scoren.

Eerder op de dag maakte Steven Berghuis in de Kuip het bepalende doelpunt van de wedstrijd op aangeven van Tyrell Malacia in de 23ste minuut. Hierna schakelde de thuisploeg over naar een lager tempo. In de tweede helft was het verval zo groot dat het een klein wonder was dat PEC Zwolle niet wist te scoren.

Overwinningen AZ en Ajax

Tegelijk speelde VVV-Venlo tegen AZ in het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. VVV-Venlo lukte het net niet om voor een verrassing te zorgen tegen de nummer twee. Hoewel de Limburgse ploeg onder leiding van interim-coach Jay Driessen de Alkmaarse club prima partij gaf, kon de elfde nederlaag in deze competitie niet voorkomen worden.

Voor AZ was het de vijfde competitiezege op rij. De achterstand op koploper Ajax bleef zes punten. VVV staat op de zestiende plek.

Eerder op zondag heeft Noa Lang Ajax aan een uitzege op FC Twente geholpen. Het werd 5-2. De aanvaller scoorde tijdens zijn eerste basisoptreden in de eredivisie driemaal. Lang kreeg een kans in de basisformatie omdat David Neres en Zakaria Labyad voorlopig geblesseerd zijn. Ajax verloor tegen FC Twente nog een buitenspeler. Clubtopscorer Quincy Promes moest halverwege de eerste helft met een kuitblessure naar de kant.

Ajax begon slap en keek al na 19 minuten tegen een achterstand van 2-0 aan. Keito Nakamura schoot FC Twente schitterend op voorsprong, na slordig balverlies van Hakim Ziyech. Aitor Cantalapiedra tekende voor 2-0, na slecht verdedigen van Noussair Mazraoui. Lang tekende voor de 2-1 en 2-2. Hij maakte ook de 2-4. Invaller Huntelaar maakte het derde en vijfde doelpunt van Ajax. Later op zondag nemen Feyenoord en PEC Zwolle het tegen elkaar op. (ANP)