In beeld

De extreme droogte in de Karoo, Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kampt met aanhoudende, extreme droogte. Inwoners van de stad Graaff-Reinet zijn inmiddels afhankelijk van waterputten en speciale transporten die water naar de townships brengen, zag fotograaf Mike Hutchings.
De landstreek de Karoo, in het noord-westelijk deel van Zuid-Afrika, is een droog gebied: deze halfwoestijn heet niet voor niets 'land van de dorst' in de lokale taal van de originele bewoners. Maar in de afgelopen vier jaar is vrijwel geen regen gevallen. Ook niet uit de wolken die zich op deze foto samenpakken boven het land bij de stad Graaff-Reinet.
Foto Mike Hutchings/Reuters
In het gebied wordt aan extensieve veeteelt gedaan. Herders laten hun kuddes grazen, maar zonder water wordt het steeds moeilijker om de dieren in leven te houden. Dit lam stierf waarschijnlijk door dorst.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Met hulp van waterputten, die worden aangelegd door lokale hulporganisaties, wordt nog wel water gevonden. In Graaff-Reinet staan inwoners van een township in de rij om flessen te vullen.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Inwoners brengen water terug naar huis.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Door de aanhoudende droogte groeit in het gebied te weinig voedsel voor de kuddes vee. Veel boeren in de buurt van Graaff-Reinet moeten dus bijvoederen, zoals deze man doet voor zijn angorageiten.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Boeren zamelen overgebleven voedsel in. Deze kool is voor de varkens.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Een jongen brengt waterflessen terug naar huis. Inwoners van de townships wordt gevraagd spaarzaam om te gaan met water.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Gideon Groenewald is als hydroloog werkzaam voor de organisatie Gift of the Givers die waterputten slaat rondom Graaff-Reinet. Op deze foto onderzoekt hij de staat van de opgedroogde dam bij de gemeente, door te voelen of er nog vocht in de klei zit.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Toen het stuwmeer bij de dam bij de stad uiteindelijk helemaal was opgedroogd, rotten langzaam de vissen weg. Dat afval werd verzameld - met daartussen het hoofd van een kinderpop dat blijkbaar ook in het water terecht was gekomen.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Een werkzame waterput, geboord door de ngo Gift of the Givers, bij een ziekenhuis in Middelburg. Autoriteiten in Zuid-Afrika waarschuwen dat er niet te veel waterputten moeten worden geslagen, omdat grondwater kan opraken.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Nosiphiwo Jokani woont in het township bij Graaff-Reinet. Ze giet hergebruikt, grijs water in het toilet.
Foto Mike Hutchings/Reuters
Het geraamte van een gestorven geit op het 'veld', het woestijnachtige, open landschap bij Graaff-Reinet.
Foto Mike Hutchings/Reuters