‘Morgen maak ik spruitjes’, flink pittig!’

In het mandje

Kok in een Indonesisch restaurant Widya Watiningsih (40) koopt in voor een noedelgerecht in de Chinese supermarkt Wah Nam Hong. „Vandaag eet ik alleen met mijn man, morgen komen mensen langs.”

U slaat flink wat in.

„Voor vanavond heb ik deze BBQ chicken instantnoedels, daar voeg ik een mix van bouillon, taugé, Chinese bieslook en kipballetjes aan toe. Dat heet in de Indonesische keuken een sajoer; ik doe er zoete sojasaus bij voor extra smaak.”

En morgen?

„Dan maak ik spruitjes, haha! Met daarbij gedroogde ansjovis, sojaknopen en kembang tahu, vellen van tofoe. Het wordt flink pittig.”

Hoe gaat u daarvoor zorgen?

„Ik heb verse pepers, sambal oelek én gedroogde rawit, hele kleine chilipepertjes.”

Kookt u altijd uitgebreid?

„Mijn man komt later thuis dan ik, dus ik heb tijd om uitgebreid te koken. Als het druk op werk is geweest, maak ik wat makkelijks, bijvoorbeeld Hollandse gerechten. Zoals stamppot, hutspot – of gewoon patat.”

Hoe belangrijk zijn merken voor u?

„De sambal oelek wil ik per se van Lucullus hebben, die heeft echt een volle smaak. Die ernaast is wel een euro goedkoper, maar die is zo zuur dat het hele gerecht te zuur wordt.”

En aanbiedingen?

„Alleen als het iets is wat ik lang kan bewaren.”