Brieven

Basisonderwijs: ziek tot aan de kerstvakantie

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

De rek is er he-le-maal uit. Zestien basisscholen in Amsterdam sluiten voor een week hun poorten (Beste ouders, de school gaat even dicht , 25/11) . Ze kunnen niet meer de kwaliteit van onderwijs bieden die ze willen bieden. Scholen kampen met een lerarentekort én dus... nog zorgelijker uitgeputte leraren. Je hoeft er geen bedrijfsarts voor te zijn om te diagnosticeren dat ze bijna een burn-out hebben en dat een week heel hard nadenken over onorthodoxe oplossingen nog meer spanning geeft aan het uitgewoonde lichaam.

De enige en onorthodoxe oplossing is – een wijze les van een voormalige baas – het probleem helemaal inzichtelijk te maken, dus de ‘kloof vergroten’: alle leraren melden zich ziek tot en met de kerstvakantie. Laat ons allemaal voelen wat er aan de hand is. En de leraren zelf? Niets laten doen en uitdenken, maar allemaal terug naar de schoolbanken, de massagebanken wel te verstaan.

Correctie (2 december 2019): In een eerdere versie stond in de laatste zin ‘massabanken’ waar ‘massagebanken’ had moeten staan. Dit is hierboven aangepast.