Wat vindt u van Vallen is als vliegen van Manon Uphoff?

Wat vindt ú van de boeken die we in deze krant bespreken? Lees en praat mee met de NRC Boekenclub.

Elke vrijdag recenseren wij in NRC recent verschenen boeken die wij de moeite waard achten. Maar wat vindt ú als lezer eigenlijk van die boeken en die recensies? Om u daarover aan het woord te laten, zijn wij online de NRC Boekenclub begonnen, waarin NRC-abonnees een boek lezen en na afloop een recensie kunnen plaatsen. De schrijver van de beste recensie ontvangt een boekenpakket, met daarin het volgende boek waarover we met elkaar in discussie gaan.

Voor de vierde editie van de NRC Boekenclub kiezen wij Vallen is als vliegen van Manon Uphoff. Het is het relaas van een vertelster die stelselmatig seksueel misbruikt is door haar vader. Op onvoorstelbaar krachtige wijze maakt het boek inzichtelijk hoe grensoverschrijdingen bij een kind ieder grensbesef vernietigen, schreef recensent Shira Keller in haar vijfballenrecensie:

Goed en slecht, slachtoffer en dader, macht en machteloosheid, opwinding en angst: het is niet het immense contrast tussen deze uitersten dat de roman zo huiveringwekkend maakt, integendeel: het is het ontbreken van dit contrast.

We zijn benieuwd wat u van dit boek vindt.

De spelregels

- Wat vindt u van Vallen is als vliegen van Manon Uphoff? Lees mee en laat onderaan dit artikel uw commentaar achter van maximaal 250 woorden.

- U sluit uw mini-recensie af met ●, ●●, ●●●, ●●●● of ●●●●● ballen.

- Deadline: donderdag 9 januari, voor middernacht.

Uit de inzendingen kiest de Boekenredactie een winnaar van de best geschreven mini-recensie.

Ontmoet de schrijver

Als afsluiting van deze editie van de NRC Boekenclub gaat NRC-criticus Thomas de Veen op donderdag 9 januari om 19.00 uur in gesprek met Manon Uphoff in boekhandel Scheltema te Amsterdam. U kunt hier gratis bij zijn en andere deelnemers aan de NRC Boekenclub ontmoeten. Er zijn maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, aanmelden kan hier.

Update: de winnaar

De winnaar van de vierde NRC Boekenclub is Eva Schaap (42) uit Deventer. Dit is haar winnende recensie:

Uphoff toonde in 2016 het beeldend werk Kamer met Minotaurus in CODA Museum Apeldoorn. De beschouwer wist niet waar deze kamer hoorde, waar de kamer ‘vandaan’ kwam, hoe oud hij was en hoe lang hij als ruimte nog mee zou gaan. Maar wat in de kamer leeft, leeft door; de kamer leeft. Was het een droom, een nachtmerrie, een hallucinatie of keken we naar de werkelijkheid? Hoewel de oorsprong onduidelijk bleef, omschreef zij deze Kamer met Minotaurus als een ‘familieportret’.

De Minotaurus keert terug in Vallen is als vliegen als aanduiding van de vaderfiguur. Hij geeft het meisje toegang tot zijn wereld. In die wereld laat hij haar kennismaken met schoonheid; met beeldende kunst en literatuur. Maar ‘verdwaald’ in zijn labyrint heerst hij ook over haar. En de lezer raakt verstrikt in deze duale wereld van schoonheid en macht die vele malen complexer en gelaagder is dan het woord dat Uphoff niet gebruikt: misbruik. De kracht van Vallen is als vliegen is ontegenzeggelijk. Aangrijpend, hartverscheurend, beklemmend, vlijmscherp, pijnlijk en rauw; zeker. Maar vanwege de complexiteit die Uphoff met haar taal zo ijzersterk omvat en vervat vaak ook lyrisch en poëtisch en soms zelfs sprookjesachtig. Dat maakt dat dit boek je naar de strot grijpt en welhaast onder de huid kruipt.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.