Verklaring Openbaar Ministerie

Vader gezin Ruinerwold ook verdacht van seksueel misbruik twee kinderen

De vader van het gezin in het Drentse Ruinerworld wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn drie oudste kinderen. Dat heeft justitie donderdag gezegd. De twee kinderen hadden hun ouderlijk huis al eerder verlaten en hebben volgens justitie nooit in de boerderij in Ruinerwold gewoond. De 67-jarige Gerrit Jan van D. leefde jarenlang een geïsoleerd bestaan met zes van zijn negen kinderen in een boerderij.

Behalve de vader wordt ook de huurder van de boerderij, Josef B. (58), door justitie onderzocht. De twee worden ervan verdacht in 2009 een man uit Oostenrijk enkele maanden te hebben vastgehouden. De Telegraaf meldde op basis van verklaringen in het strafdossier dat deze Hermann lange tijd aan touwen aan het plafond van de hoeve hing omdat hij volgens Van D. bezeten was door kwade geesten. Hij zou zich ‘Oervader’ laten noemen en ook zijn kinderen opsluiten en slaan. Het Openbaar Ministerie betreurt de publicatie van de krant.

Van D., die in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen verblijft, herkent zich volgens zijn advocaat niet in de beschuldigingen. Hij werd eerder al verdacht van witwassen en mishandeling.

De vier oudste kinderen, onder wie de 25-jarige Jan die de affaire aan het rollen bracht door in een lokaal café zijn zorgen over zijn leefomstandigheden te uiten, herkennen zich in de tenlastelegging en vertrouwen op „een goed rechtsverloop”. Dat stellen zij in een verklaring die naar buiten is gebracht door documentairemaakster Jessica Villerius, die een film over het gezin maakt. De jongste vijf kinderen, die op de boerderij woonden, herkennen zich volgens een andere verklaring niet in de verdenkingen. „Dat komt omdat wij een andere ervaring hebben dan onze oudste drie broers en zus. Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in.”