Thuiskok

Mispels in custard

Je ziet ze weinig, mispels, maar als u ze vindt, let u er dan op dat ze goed zacht zijn. Kijk bijvoorbeeld bij de Turkse of Marokkaanse groenteboer.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden). Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot je fijne kruimels hebt. Roer de havervlokken, amandelen en suiker erdoor. Bekleed een bakplaat met bakpapier, strooi het kruimelmengsel erover en bak het 15 minuten in de oven. Breek het in stukjes met een lepel en bak het nog 10 minuten. Laat het afkoelen. Maak de custard: verhit de room en melk in een pan op laag vuur tot ze bijna aan de kook komen; roer af en toe. Klop de eidooiers, suiker, maizena en het vanille-extract door elkaar in een kom. Klop geleidelijk het warme room-melkmengsel erdoor. Schenk het mengsel weer in de pan en roer 6-8 minuten op laag vuur, tot het dikker is (laat het niet aan de kook komen). Laat de custard een paar minuten afkoelen. Schenk hem daarna in een ovenschaal (van ongeveer 20 x 15 cm). Controleer de mispels en verwijder eventuele stekelige blaadjes. Leg de mispels in de custard. Rasp de sinaasappelschil erover en bak het gerecht 25 minuten in de oven. Strooi ongeveer 5 minuten voor het einde de stukjes kruimelmengsel erover, zodat ze warm worden.