Soedan schrapt wet met strenge voorschriften voor vrouwen

Een wet met gedragsvoorschriften voor vrouwen volgens streng islamitische leer is door het Soedanese kabinet ingetrokken. Het land wordt momenteel geleid door een overgangsregering.
Soedanese vrouwen protesteerden afgelopen week tegen geweld tegen vrouwen.
Soedanese vrouwen protesteerden afgelopen week tegen geweld tegen vrouwen. Foto Marwan Ali / EPA

Het kabinet van Soedan heeft donderdagavond een strenge wet ingetrokken die voorschreef hoe vrouwen zich moesten gedragen. Dat meldt persbureau Reuters.

Lees ook: Het nieuwe Soedan is van en voor de Soedanezen

De wet, ingevoerd onder het regime van oud-president Omar al-Bashir, was bedoeld om ervoor te zorgen dat vrouwen strikte islamitische sociale codes volgden. Er stond in beschreven hoe vrouwen zich moesten kleden, hoe zij zich hoorden te gedragen in de sociale omgang en wat hun keuzes dienden te zijn op het gebied van werk en studie. Wie zich niet aan de wet hield, kon rekenen op boetes of zelfs lijfstraffen. Een zedenpolitie hield toezicht op naleving van de regels.

Na maanden van protest vertrok Omar al-Bashir, die het land dertig jaar had geregeerd, afgelopen april. Donderdag werd er ook een wet aangenomen die de partij van de oud-president moet ontmantelen.

Overgang

Momenteel wordt Soedan geleid door een overgangsregering, die bestaat uit burgers en militairen onder leiding van premier Abdalla Hamdok. Deze regering moet binnen drie jaar een overgang bewerkstelligen, waarna er nieuwe vrije verkiezingen gehouden moeten worden.

Sinds het vertrek van Bashir is het de vraag of het nieuwe Soedan er inderdaad in zal slagen de vrede vast te houden en burgers meer vrijheid te geven. Activisten die bij het protest betrokken waren, vrezen dat de militairen nog te veel invloed zullen uitoefenen vanuit hun positie in de regering.

De overgangsregering tekende afgelopen maand een vredesakkoord met rebellengroepen. Zuid-Soedan, dat zich in 2011 afsplitste, had aangeboden hierbij te bemiddelen. Ook liet de regering weer humanitaire hulp toe in het land, wat acht jaar lang verboden was.

Afrikaredacteur Maral Noshad Sharifi zag dat een half jaar na de staatsgreep vooral optimisme regeert in Soedan