Ruim miljoen boete voor NN om overtreden leningregels

Nationale-Nederlanden verstrekte leningen terwijl dit „onverantwoord” was. De bank gaat in bezwaar tegen het besluit van de AFM.
Het hoofdgebouw van NN Group in Den Haag.
Het hoofdgebouw van NN Group in Den Haag. Foto Martijn Beekman/ANP

Nationale-Nederlanden (NN) moet 1,125 miljoen euro boete betalen omdat de bank de regels omtrent het verstrekken van leningen heeft overtreden. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vrijdag bekendgemaakt dat deze boete eind augustus is opgelegd.

De toezichthouder analyseerde dertig klantdossiers van NN. Uit dit onderzoek bleek dat de bank vijf keer krediet verstrekte terwijl dit „onverantwoord” was. In vier dossiers had NN bovendien onvoldoende informatie verzameld over de financiële situatie van de klant.

Een woordvoerder van NN zegt vrijdag desgevraagd dat de bank bezwaar heeft aangetekend tegen het besluit van de AFM. Hij wil niet inhoudelijk ingaan op de redenatie achter het bezwaar zolang de procedure loopt en benadrukt dat NN de gedragscodes van brancheorganisaties volgt.

Lees ook: Een paar duizend euro extra nodig, maar de bank zegt ‘nee’

Ook Santander de fout in

Eerder dit jaar legde de AFM de Spaanse bank Santander eenzelfde boete op. Deze bank had zeven keer krediet verstrekt waar dat niet verantwoord was. In vijf dossiers ontdekte de AFM bovendien dat deze bank te weinig informatie had ingewonnen over de financiële positie van de klant in kwestie.

De AFM heeft naast de boetes ook zeven waarschuwingen voor „onverantwoorde kredietverstrekking” gegeven. De toezichthouder wil met de maatregelen duidelijk maken hoe belangrijk de strijd tegen overkreditering is. In een persbericht schrijft de AFM te willen voorkomen dat leners na het betalen van de rente en de aflossing onvoldoende geld overhouden voor hun levensonderhoud en vaste lasten. Het bedrag van 1,125 miljoen euro is volgens de waakhond „passend” vanwege de ernst van de overtreding.