Automaker Daimler schrapt duizenden banen

Daimler gaat tot 2022 1,4 miljard euro aan personeelskosten besparen ten behoeve van de overgang naar elektrisch rijden.
Wielen worden geïnstalleerd bij een Mercedez-Benz in een fabriek van automaker Daimler in het Duitse Rastatt.
Wielen worden geïnstalleerd bij een Mercedez-Benz in een fabriek van automaker Daimler in het Duitse Rastatt. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters

De Duitse autofabrikant Daimler, het moederbedrijf van Mercedez-Benz, gaat tot eind 2022 duizenden banen schrappen. Het concern heeft vrijdag bekendgemaakt dat een akkoord is bereikt met de ondernemingsraad. Zo moet er geld vrijkomen voor de overgang naar elektrisch rijden.

Onder andere wordt 1,4 miljard euro aan personeelskosten bespaard en wereldwijd wordt het aantal managementfuncties verminderd met 10 procent, schrijft het concern. Bij de Duitse afdelingen lijken er geen gedwongen ontslagen te vallen, afspraken over baangaranties blijven tot 2029 bestaan in Duitsland.

Lees meer over het dieselschandaal bij Daimler: Daimler roept 60.000 auto’s terug in dieselschandaal

Het concern gaat werknemers verschillende aanbiedingen doen om het aantrekkelijk te maken minder uur per week te werken. Aflopende contracten voor tijdelijke administratieve werknemers veelal niet verlengd. Verder worden vaste contracten slechts spaarzaam worden aangeboden. „We zullen de maatregelen zo sociaal verantwoord mogelijk maken”, zegt Wilfried Porth, lid de raad van bestuur van Daimler.