Kabinet wil dat sollicitatietraining voor Tweede Kamerleden wordt vergoed

In een wetsvoorstel staat dat activiteiten moeten worden vergoed die Tweede Kamerleden voorbereiden op een volgende stap in hun carrière.
De onkostenvergoeding voor carrièregerichte opleidingen voor Tweede Kamerleden moet ervoor zorgen dat ze "een vliegende start" kunnen maken na hun politieke werkzaamheden en zodoende minder wachtgeld opstrijken.
De onkostenvergoeding voor carrièregerichte opleidingen voor Tweede Kamerleden moet ervoor zorgen dat ze "een vliegende start" kunnen maken na hun politieke werkzaamheden en zodoende minder wachtgeld opstrijken. Foto David van Dam

Als het aan het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, kunnen Tweede Kamerleden binnenkort geld krijgen voor activiteiten ter voorbereiding op „een volgende stap in de carrière”, zoals een sollicitatietraining of de cursus ‘Ken u zelf’. Dat is de lezen in een wetsvoorstel dat tot het eind van het jaar ter consultatie ligt, zo ontdekte het AD donderdagavond.

De maatregel is erop gericht de periode waarin vertrekkende Tweede Kamerleden afhankelijk zijn van wachtgeld te beperken door de parlementariërs middelen te geven waarmee ze snel na hun politieke activiteiten weer aan het werk kunnen. Hoewel voortijdig aftreden gezien kan worden als een „vertrouwensbreuk” met de kiezer, „is het wenselijk dat Kamerleden na aftreden snel kunnen beginnen met solliciteren”, is te lezen in de toelichting bij het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel heeft betrekking op voorbereidende activiteiten, zoals het leren schrijven van een bedrijfsplan. Momenteel moeten parlementariërs dat soort opleidingskosten zelf betalen. Het voorstel is onderdeel van de herziene Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers, waar ook de wachtgeldprocedure in staat. Een vergelijkbare clausule voor trainingen is al opgenomen in de regelgeving voor lokale ambtsdragers.

Wachtgeld

Politici en bestuurders die ontslagen worden of wier termijn is afgelopen, kunnen maximaal zo’n drie jaar aanspraak maken op wachtgeld tot ze een nieuwe functie hebben. Als deze nieuwe functie minder betaalt, kan het wachtgeld ook het verschil aan inkomsten opvullen.

De wachtgeldregeling komt regelmatig onder vuur te liggen. Dat gebeurde deze week nog, toen bleek dat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff tot juli 2019 66.000 euro ontving, omdat hij in 2017 vier weken plaatsvervangend minister van Defensie was geweest. Ook krijgt Dijkhof jaarlijks nog 37.000 euro wachtgeld omdat hij tijdens Rutte II staatssecretaris was.