Japanse oud-premier Nakasone (101) overleden

Yasuhiro Nakasone, hier te zien op een foto uit 2007, werd 101 jaar oud.
Yasuhiro Nakasone, hier te zien op een foto uit 2007, werd 101 jaar oud. Foto Shuji Kajiyama / AP

De voormalige premier van Japan Yasuhiro Nakasone is op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie vrijdagochtend lokale tijd bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Nakasone leidde het land van 1982 tot 1987.

Lees ook: De Japanse keizers worden steeds gewoner

Onder Nakasone werden veel hervormingen doorgevoerd in Japan. De premier verhoogde het budget voor defensie en wilde het liefst de grondwet laten herzien, die na de Tweede Wereldoorlog met invloed van de Verenigde Staten was geschreven. Hierin slaagde hij niet. Wel had hij een goede band met Ronald Reagan, de toenmalig president van de VS.

In Japan privatiseerde Nakasone onder andere de spoorwegen. Enerzijds werd hij geroemd omdat hij hiermee monopolies doorbrak, anderzijds leidde zijn economische beleid tot veel kritiek. Nakasone hervormde het onderwijssysteem in Japan, dat meer werd gericht op discipline.

Yasukini

In 1983 was Nakasone de eerste Japanse premier die een officieel bezoek bracht aan Zuid-Korea. Twee jaar later werd hij bekritiseerd door China vanwege zijn bezoek aan de omstreden tempel Yasukuni, waar slachtoffers van verschillende oorlogen worden herdacht. Enkele jaren daarvoor waren er in het geheim namen van oorlogsmisdadigers toegevoegd, waardoor een bezoek aan de tempel controversieel werd.

Als officier in de Japanse marine tijdens de Tweede Wereldoorlog zag Nakasone van dichtbij de vernietiging in zijn land. Hij verloor in de oorlog ook zijn jongere broer. Na 1945 ging hij aan het werk bij de politie van Tokio. In 1970, als hoofd van het Agentschap van Defensie, leidde hij een geheim onderzoek naar het ontwikkelen van Japanse kernwapens.