Dit jaar geen vreugdevuur in Duindorp

Volgens de organisatie van het vreugdevuur in Duindorp is het onmogelijk om aan alle eisen van de gemeente te voldoen.
De Haagse vreugdevuren liepen vorig jaar volledig uit de hand.
De Haagse vreugdevuren liepen vorig jaar volledig uit de hand. Foto Bas Czerwinski/ANP

In Duindorp zal tijdens de aanstaande jaarwisseling geen vreugdevuur opgetuigd worden. De organisatie van het vuur heeft vrijdag op Facebook aangekondigd „definitief de stekker eruit te trekken” omdat het onmogelijk zou zijn aan alle eisen van de gemeente te voldoen. Eerder deze week zei de gemeente al dat de vreugdevuren in Scheveningen en Duindorp „hoogstwaarschijnlijk” niet doorgaan.

Nadat de vreugdevuren vorig jaar volledig uit de hand waren gelopen, eiste de gemeente dat de organisatoren een aantal veranderingen zouden doorvoeren. Waar de vuren de afgelopen decennia werden gedoogd, moest de organisatie nu onder meer de evenementenvergunningsprocedure doorlopen en daarvoor aan strengere veiligheids- en milieueisen voldoen. Ook moest zij een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Volgens de gemeente hebben de bouwers „hard gewerkt”, maar voldoen hun plannen nog steeds niet aan de eisen. De aangeleverde stukken voor de vergunningsaanvragen waren niet op orde en de verzekering was niet afgesloten.

De organisatie van het Duindorpse vreugdevuur stelt vrijdag dat de gemeente niet duidelijk heeft gecommuniceerd welke stukken aangeleverd hadden moeten worden. Ook hadden de bouwers financiële steun willen ontvangen van de gemeente voor de aansprakelijkheidsverzekering. De organisatie verwijt het de gemeente dat zij niet meer heeft gedaan om het vreugdevuur in stand te houden.

Lees ook: ‘Hoogstwaarschijnlijk’ geen vreugdevuren op Scheveningen

Gevolgen uitblijven vreugdevuren

Deze standpunten werden donderdag ook opgevoerd tijdens de gemeenteraadsvergadering. Toen zei Ad Scherpenzeel van de Duindorpse bouwers dat hun „gevraagd werd om het onmogelijke”. Tegen NRC zei de organisator dat hij zich „in de steek gelaten” voelde door de gemeente. Burgemeester Johan Remkes (VVD) zei bereid te zijn de bouwers te helpen „binnen het reguliere kader, zoals bij ieder ander evenement”.

Remkes wilde niet vooruitlopen op wat er zou kunnen gebeuren als er géén vreugdevuren plaatsvinden. De vuren ontstonden in de jaren tachtig om ongecontroleerde branden en rellen tijdens de oudejaarsnacht te voorkomen. De waarnemend burgemeester zei zich „niet te laten chanteren” door het idee van een onrustige jaarwisseling.

De Haagse vreugdevuren kwamen in opspraak nadat het nieuwjaarsvuur in Scheveningen afgelopen jaarwisseling compleet uit de hand liep. Door harde wind vlogen vliegvuur en stukjes brandend materiaal het dorp in. Uit de hele regio moesten brandweerkorpsen uitrukken om het vuur te blussen, onder meer auto’s en gebouwen raakten zwaar beschadigd. Achteraf bleek dat de vuurstapels te hoog waren en dat de gemeente niet op tijd had ingegrepen.