Diplomatie

VS verlagen hun bijdrage aan de NAVO-begroting substantieel

De VS gaan hun bijdrage aan de operationele kosten van de NAVO substantieel verlagen en vanaf 2021 ongeveer evenveel uitgeven als Duitsland. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg donderdag bevestigd, enkele dagen voor de viering van het zeventigjarige bestaan van het militair verbond. Washington gaat nog maar ruim 16 procent bijdragen aan het budget van ongeveer 2 miljard euro in totaal, in plaats van 22 procent. President Trump is al langer kritisch over het trans-Atlantische verbond. Volgens het Amerikaans staatshoofd dragen andere lidstaten niet genoeg bij aan het bondgenootschap. Diverse landen, waaronder Nederland, komen niet aan de minimumnorm van 2 procent van het bruto nationaal product voor Defensie, zoals eigenlijk is afgesproken. (NRC)