Twee doden en drie gewonden bij terreuraanval Londen

De hulpdiensten rukten vrijdagmiddag uit in verband met een melding van een steekpartij. De veiligheidsdiensten spreken van terreur.
Het gebied rondom de brug werd vrijdag ontruimd.
Het gebied rondom de brug werd vrijdag ontruimd. Foto Dominic Lipinski/AP

Bij een steekpartij in Londen zijn vrijdag twee doden en drie gewonden gevallen. De Britse veiligheidsdiensten spreken van een terreuraanval en doen onderzoek naar het incident op de London Bridge, een brug in het centrum van de Britse hoofdstad.

De twee dodelijke slachtoffers zijn aan hun verwondingen bezweken. De drie gewonden worden momenteel behandeld in het ziekenhuis.

Eén verdachte werd vrijdagmiddag door de politie neergeschoten en overleed ter plaatse. Hij had een namaakexplosief en vermoedelijk een mes bij zich. Over een motief en de identiteit van de verdachten is nog niets naar buiten gebracht.

Evacuatie

Rond 14.00 uur lokale tijd werd een melding van een steekincident nabij de brug gedaan. Daarop rukten de politie en de brandweer uit. De brug werd vrijdagmiddag geëvacueerd en volledig afgezet. De omgeving rond de brug blijft in ieder geval een deel van de avond afgezet.

Johnson bedankte vrijdagavond alle hulpdiensten en omstanders voor hun „moed”. Enkele omstanders zouden geprobeerd hebben de man te overmeesteren. De minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft haar zorgen over de situatie uitgesproken. De komende tijd wordt in de stad meer gewapende en ongewapende politie ingezet.

De drukke brug in Londen was al eerder het toneel van een terreuraanslag. Twee jaar geleden reden op die plek drie mannen in op voetgangers. Gelijktijdig vonden er de nabijgelegen Borough Market mesaanvallen plaats. Bij de aanslagen kwamen acht mensen om het leven, bijna vijftig raakten gewond.