Brieven

Brieven

Foto EPA
Foto EPA

Terwijl de band Coldplay aankondigt voorlopig geen internationale tournees te plannen vanwege milieuschade, onder andere door vliegreizen (Coldplay niet op tournee, vanwege impact op klimaat, 21/11), maakt zanger Guus Meeuwis in De Wereld Draait Door bekend dat hij volgend jaar een concert gaat geven in New York. Niet voor Amerikanen, maar voor Brabanders en andere Nederlanders. Eerder reisden fans hem al achterna naar Londen en Parijs. De presentator noemt hem Nederlands grootste zanger van de laatste vijfentwintig jaar en de tafeldame prijst hem omdat hij zo gewoon is gebleven. De vraag of het in deze tijd nog wel gepast is om een zanger naar Amerika achterna te reizen om hem daar liedjes te horen zingen die hij ook in Nederlandse concertzalen zingt, wordt niet gesteld. Ik begrijp zijn kick om in de Royal Albert Hall en in Olympia te staan, en straks in New York, ook al is het voor fans die bij wijze van spreken bij hem om de hoek wonen, maar hoe ver ga je? Straks Tokio?

Het voornemen van Coldplay maakt onze planeet niet ineens schoner, het draagt wél bij aan een collectieve bewustwording van onze verantwoordelijkheid voor een leefbare aarde.