ABN Amro sluit tientallen geldautomaten vanwege plofkraken

Volgens ABN Amro is het geweld dat bij plofkraken komt kijken, toegenomen. De bank sluit de automaten om de veiligheid van buurtbewoners te beschermen.
Een geldautomaat van ABN Amro na een plofkraak in 2013.
Een geldautomaat van ABN Amro na een plofkraak in 2013. Foto Koert Walraven/ANP

Bij „enkele tientallen” geldautomaten van ABN Amro is voorlopig geen geld te pinnen. De bank heeft automaten op verschillende plekken in het land tijdelijk gesloten vanwege een reeks plofkraken, bevestigt een woordvoerder vrijdag na berichtgeving van onder meer persbureau ANP. Volgens de woordvoerder zullen de automaten mogelijk worden verplaatst of vernieuwd, hij stelt dat „per automaat wordt bekeken hoe de toekomst eruit ziet”.

Over de locaties van de gesloten automaten wil de bank weinig kwijt. Wel bevestigt de woordvoerder dat ongeveer tien van de automaten zich in Amsterdam bevinden. Het is volgens hem „niet uit te sluiten” dat nog meer automaten gesloten zullen worden „als de veiligheidsanalyses daarom vragen”. De gesloten automaten zijn allemaal ‘gewone’ ABN Amro-automaten, de Geldmaat-automaten blijven voorlopig beschikbaar.

De maatregel is genomen om de veiligheid van buurtbewoners te beschermen. „De afgelopen weken zijn bijna iedere nacht plofkraken uitgevoerd. Ook zie je dat de explosies die hierbij plaatsvinden steeds heftiger worden. De veiligheid komt nu echt in het gedrang”, aldus de woordvoerder. Hij benadrukt dat het criminelen bijna nooit lukt om daadwerkelijk geld te stelen bij de plofkraken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt desgevraagd dat dit jaar tot nu toe 69 keer geldautomaten zijn aangevallen in Nederland. 63 daarvan waren plofkraken en twee ramkraken. In heel 2018 zijn er 42 plofkraken uitgevoerd. Het merendeel van de plofkraken waren volgens ABN Amro dit jaar gericht tegen automaten van deze bank. De bank heeft ongeveer negenhonderd geldautomaten in Nederland.