Zeven nieuwe aanhoudingen in onderzoek naar sextortion regio Leiden

Deze week werden zeven verdachten opgepakt voor sextortion in de regio Leiden. Daders manipuleerden slachtoffers om pikant materiaal op te sturen en eisten vervolgens geld.
De politie denkt dat de groep afpersers zo'n honderd slachtoffers gemaakt heeft.
De politie denkt dat de groep afpersers zo'n honderd slachtoffers gemaakt heeft. Foto Sander Koning/ANP

In een groot onderzoek naar sextortion in de omgeving van Leiden zijn deze week nog eens zeven verdachten aangehouden. Eerder werden acht andere personen opgepakt, die volgens politie zo’n honderd slachtoffers afgeperst hebben.

Het gaat om een 19-jarige man uit Leiderdorp en zes minderjarige jongens uit Leiden. Zij werden dinsdag en woensdag aangehouden, meldt de politie donderdag. Een van de minderjarigen werd al eens eerder opgepakt, maar hij wordt nu gekoppeld aan nieuwe feiten. De zeven worden vrijdag voorgeleid.

De recherche doet sinds augustus grootschalig onderzoek naar verschillende groepen daders die mensen seksueel uitbuiten op het internet. Zij doen zich op sociale media vaak voor als geïnteresseerde vrouwen, om zo slachtoffers te verleiden naaktfoto’s of video’s van zichzelf op te sturen. De verdachten dreigen vervolgens met openbaarmaking van het verkregen materiaal, tenzij er betaald wordt.

Lees ook: Ze zei: Laat ’m eens zien en toen vroeg ze 5.000 euro

Honderd slachtoffers

De groep zou zo’n honderd slachtoffers gemaakt hebben, waarvan ze zo’n 100.000 euro buitmaakten, denkt de politie. Daders maakten gebruik van rekeningen van katvangers, vaak andere minderjarigen die voor een kleine vergoeding hun rekening lieten gebruiken voor de afpersing.

De acht verdachten werden ook opgepakt in de regio Leiden. Dat ging onder anderen om drie minderjarigen. Vijf van hen zitten nog vast. Twee minderjarigen wachten de rest van het onderzoek in vrijheid af, een andere tiener werd deze week opnieuw vastgezet.

In andere onderzoeken naar sextortion in Den Haag, Delft, ‘s-Gravenzande en Zoetermeer hield de politie ook al dertig verdachten aan. 28 slachtoffers van tussen de 14 en 48 jaar hebben aangifte gedaan. De politie vermoedt dat hun aantal nog stijgt. Meer aanhoudingen worden ook niet uitgesloten.