Vader gezin Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik kinderen

De 67-jarige man wordt ervan verdacht twee van zijn oudste kinderen misbruikt te hebben. De kinderen woonden niet op de boerderij in het Drentse dorp.
Foto Kees van de Veen/ANP

De vader van het gezin in Ruinerworld wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn drie oudste kinderen. Dat heeft justitie donderdag gezegd. De twee kinderen om wie het gaat, woonden niet op de boerderij in het Drentse dorp.

De 67-jarige Gerrit Jan van D. leefde jarenlang een geïsoleerd bestaan met zes van zijn negen kinderen in een boerderij. Uit dna-onderzoek is gebleken dat alle zes kinderen van Van D. zijn. Zij hebben dezelfde moeder, die in 2004 in Zwolle overleed, zo bevestigt justitie.

Behalve de vader wordt ook de rol van de 58-jarige huurder van de boerderij, Josef B., door justitie onderzocht. De twee worden ervan verdacht in 2009 een man uit Oostenrijk enkele maanden te hebben vastgehouden. Het Openbaar Ministerie deelt meer informatie omdat de twee verdachten in de zaak geen beperkingen meer zijn opgelegd.

Gerrit Jan van D., die sinds oktober dit jaar in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen verblijft, herkent zich volgens zijn advocaat Robert Snorn niet in de beschuldigingen. De raadsman wil niet zeggen waarom.

Pas donderdag is na DNA-onderzoek vast komen te staan dat de 67-jarige Van D. inderdaad de vader was van de zes aangetroffen kinderen. Justitie kon dat eerder niet bevestigen, omdat de zes niet in het Basisregistratie Personen stonden. De kinderen staan inmiddels wel geregistreerd.

Van D. werd al verdacht van witwassen en mishandeling van zijn kinderen. Seksueel misbruik is daar nu als aanklacht bij gekomen. De twee kinderen die vermoedelijk zijn misbruikt, hadden hun ouderlijk huis al eerder verlaten en hebben volgens justitie nooit in Ruinerwold gewoond.

Kloof tussen kinderen

De vier oudste kinderen, onder wie de 25-jarige Jan die half oktober de politie inschakelde, herkennen zich in de tenlastelegging en vertrouwen op „een goed rechtsverloop”, stellen zij in een gezamenlijk verklaring die naar buiten is gebracht via de website van documentairemaakster Jessica Villerius. Villerius maakt een film over het gezin. „Ze hebben mij benaderd en mij verzocht om de verklaringen naar buiten te brengen.”

Drie van de vier oudere kinderen ontvluchtten negen jaar geleden het gezin. Vanwege toenemende mediadruk, en om giswerk te voorkomen, wilden ze via de verklaring kort reageren, aldus Villerius. In de verklaring schrijven ze: „Er wordt veel over ons gezegd en geschreven en in sommige beschrijvingen herkennen we onszelf volledig, maar in andere totaal niet. We willen daar duidelijkheid over geven zodat we ons leven als gezamenlijke kinderen uit dit gezin uiteindelijk weer kunnen oppakken.”

De jongste vijf kinderen, die samen met hun vader aangetroffen werden op de boerderij, kunnen zich niet vinden in de verdenkingen van het OM. In een aparte verklaring stellen zij: „Dat komt omdat wij een andere ervaring hebben dan onze oudste drie broers en zus. Onze levens hoeven we niet op te pakken, want ons levensdoel is niet veranderd, alleen onze omgeving.”

De jongere kinderen spreken over „een kloof” met hun oudere gezinsgenoten. „Wij hebben van onze vader geleerd om je geluk te zoeken in je relatie met God, en je onderwijs in eigen hand te nemen. En daar geloven wij nog steeds in. Wij definiëren geluk niet als het ‘afgescheiden leven van de maatschappij’, dat was ook nooit de bedoeling maar dat is nou eenmaal zo gelopen.”

Lees ook: Verdwenen in Ruinerwold: ‘Het voelt alsof we hebben gefaald’

Ongeveer anderhalve maand geleden kwam het geïsoleerde gezin in beeld bij de autoriteiten nadat de 25-jarige zoon Jan was opgedoken in een kroeg in het dorp. Hij zei zich zorgen te maken over het gezin. Daarop belde de eigenaar van het café de politie. Eenmaal ter plaatse werd Josef B., de huurder van de boerderij gearresteerd, de vader van het gezin werd drie dagen later opgepakt. Jan onttrok zich al langere tijd aan het geïsoleerde bestaan. Zo was hij actief op sociale media.

Niet ingeschreven

Ook worden de 67-jarige verdachte en de 58-jarige verdachte er van verdacht in 2009 in Meppel een 69-jarige man uit Oostenrijk gedurende enkele maanden te hebben vastgehouden. De vordering gevangenhouding voor beide verdachten is uitgebreid met medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving.

De Telegraaf meldt op basis van vertrouwelijke verklaringen in het strafdossier dat deze Hermann lange tijd aan touwen aan het plafond van de hoeve hing omdat hij volgens Van D. bezeten was door kwade geesten. De Oostenrijker zat tussen 1996 en 2001 samen met onder meer Van D. in het bestuur van een stichting gevestigd in Hasselt.

De 69-jarige Oostenrijker werd ook wekenlang opgesloten in een bouwkeet, waar hij volgens de verklaringen alleen honing en appels te eten kreeg. Ook de kinderen van Van D. werden opgesloten, meldt De Telegraaf. Ze kregen lijfstraffen en koudewaterbaden. Het Openbaar Ministerie laat op Twitter weten de publicatie te betreuren. „Het OM is ook in dit onderzoek zeer zorgvuldig omgegaan met de bescherming van de privacy van alle betrokkenen.”

Twitter avatar OM_NoordNL OM Noord-Nederland Het OM heeft kennis genomen van het artikel in de Telegraaf over het onderzoek Ruinerwold. Het OM is ook in dit onderzoek zeer zorgvuldig omgegaan met de bescherming van de privacy van alle betrokkenen. Het OM betreurt het dat met deze publicatie hier afbreuk aan is gedaan.

Justitie heeft donderdag geen verdere details over het motief van Van D. bekendgemaakt. Eerder verklaarde hij dat hij vond dat de buitenwereld en het scholensysteem een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen heeft. Volgens De Telegraaf liet Van D. zich ‘Oervader’ noemen.

Van D. stelde „een goddelijke school” voor die als basis moest dienen „voor onbeperkte persoonlijke ontwikkeling”. De man was in de jaren tachtig enige tijd verbonden aan de Moon-sekte, een religieuze beweging rond dominee Sun Myung Moon uit Zuid-Korea.