Recensie

Recensie Muziek

Terug naar de nederige, nieuwsgierige mens

Sommige albums zijn meer dan alleen een genot voor het oor: ze prikkelen ook de geest. Dat geldt voor het vierluik van het Duitse blazersensemble Capella de la Torre over de elementen water, vuur, lucht en aarde. Onlangs verscheen het derde in deze reeks, Air Music, waarvoor artistiek leider Katharina Bäuml in archieven zocht naar oude stukken over wind, adem, gevleugelde wezens en luchtkastelen.

De mooie vertolkingen – met onder anderen sopranen Margaret Hunter en Hanna Zumsande – worden met elkaar verbonden het element, dat in de ogen van de oude Grieken de bouwsteen van de kosmos is. En de mens was voor hen een miniversie daarvan.

Lucht is evenzeer het wezen van de muziek, zeker van de blazers en zangers van Capella de la Torre. Speels leidt het ensemble de luisteraar terug naar een mens die nieuwsgierig maar nederig zijn plek kende in natuur en universum. Kom daar nog maar eens om in kortademige tijden van stikstof.