Oud-voetbaltrainer Pim Verbeek (63) overleden

Pim Verbeek was onder meer trainer bij Feyenoord en bondscoach van de Nederlandse Antillen, Zuid-Korea en Australië.
Pim Verbeek begin dit jaar tijdens de Azië Cup als bondscoach van Oman.
Pim Verbeek begin dit jaar tijdens de Azië Cup als bondscoach van Oman. Foto Ali Haider/EPA

De voormalig Rotterdamse voetbaltrainer en oud-profvoetballer Pim Verbeek is op 63-jarige leeftijd overleden. Dat heeft eredivisionist Sparta Rotterdam donderdag bekendgemaakt. Hij was al langere tijd ziek. Verbeek was onder meer hoofdtrainer bij Feyenoord en bondscoach van de Nederlandse Antillen, Zuid-Korea en Australië. Begin dit jaar stopte hij als trainer na drie jaar bondscoach van Oman te zijn geweest. Sindsdien was hij bestuurslid bij Sparta.

Als speler kwam Verbeek uit voor Sparta, waar hij na meerdere knieblessures op 25-jarige leeftijd werd afgekeurd voor profvoetbal. In 1989 werd hij op 33-jarige leeftijd aangesteld als trainer van Feyenoord, de tweede club in zijn loopbaan als coach. Daar ging zo’n beetje alles mis wat mis kon gaan, vertelde Verbeek in 2010 aan NRC. „Ik kreeg met ego’s te maken, geld, groepjesvorming, spelers die lekten naar de media.”

Al snel stelde Feyenoord de Zweed Gunder Bengtsson aan om Verbeek te ondersteunen, maar het duo werd een paar maanden later ontslagen. In Nederland was Verbeek daarna onder meer trainer van FC Wageningen, FC Groningen en Fortuna Sittard. Met de Limburgse club werd hij in 1995 kampioen in de eerste divisie. Eind jaren negentig vervolgde Verbeek zijn carrière over de grens bij het Japanse Omiya Ardija.

Lees ook dit interview met Pim Verbeek uit 2010: ‘Dit is mij overkomen, ik heb geluk gehad’

Wereldburger

In 2001 ging Verbeek voor het eerst aan de slag bij een nationale ploeg toen Guus Hiddink hem vroeg of hij zijn assistent-trainer wilde worden in Zuid-Korea. Op het WK een jaar later, gehouden in eigen land en Japan, werd Zuid-Korea verrassend vierde. In 2006, toen Verbeek assistent was van Dick Advocaat, was de groepsfase het eindstation.

Dankzij zijn buitenlandse werkgevers was hij een „wereldburger” geworden, zo omschreef Verbeek zichzelf negen jaar geleden tegen NRC, nadat hij zich met Australië had geplaatst voor het WK 2010. „Vanaf de eerste keer dat ik naar het buitenland mocht, dacht ik: dat ik dit mee mag maken. Geweldig.”

Verbeek kwam uit „een rasechte Sparta-familie”, schrijft de Rotterdamse club in een artikel over Verbeeks overlijden. Toen hij drie jaar geleden bondscoach werd van Oman, zijn laatste klus als trainer, bleef hij achter de schermen betrokken bij Sparta. „Dat tekende het karakter van Pim Verbeek.”