Na zijn emotionele investering zit ‘Klinsi’ ineens in de dug-out

M/V in het nieuws Jürgen Klinsmann (55) keert na tien jaar terug in de Duitse Bundesliga. Hij is de nieuwe trainer van Hertha BSC, de club van zijn vader.

Jürgen Klinsmann begint in Berlijn pas aan zijn tweede club als trainer.
Jürgen Klinsmann begint in Berlijn pas aan zijn tweede club als trainer. Foto John MacDougall/AFP

Zijn korte periode als clubtrainer werd vorige maand weer eens aangehaald in Duitse media. De seizoenstart van Bayern München was niet zo slecht geweest sinds Jürgen Klinsmann de recordkampioen onder zijn hoede had. Hij werd er in april 2009 ontslagen, na zeven nederlagen in 29 competitieduels. Tien jaar na zijn mislukte project in Beieren, krijgt Klinsmann een nieuwe kans in het Duitse clubvoetbal.

Hertha BSC maakte woensdag het afscheid van de Kroatische trainer Ante Covic bekend. Na twaalf wedstrijden staat de club uit Berlijn vijftiende in de Bundesliga, vier punten verwijderd van de degradatiezone. Hertha wacht al bijna twee maanden op een overwinning. De 55-jarige Klinsmann werd direct gepresenteerd als opvolger van Covic.

De aanstelling van de voormalige speler en bondscoach van Duitsland is verrassend. Als Hertha BSC zaterdag in het Olympisch Stadion van Berlijn tegen Borussia Dortmund speelt, is het op de dag af 1.110 dagen geleden dat Klinsmann voor het laatst langs de lijn stond. Zijn 98ste wedstrijd als bondscoach van de Verenigde Staten was in november 2016 zijn laatste. Een paar dagen na de 4-0 nederlaag tegen Costa Rica in een WK-kwalificatiewedstrijd werd hij ontslagen.

Klinsmann had als voetballer een lange en succesvolle carrière. Hij speelde in Italië, Frankrijk en Engeland, en kwam 108 keer uit voor het nationale team, waarmee hij in 1990 wereldkampioen werd en zes jaar later als aanvoerder de Europese titel won. De Duitse bond benoemde hem in 2004, zonder noemenswaardige ervaring als trainer, tot bondscoach. Klinsmann doorbrak de oude Duitse voetbaltradities en leidde zijn elftal met attractief voetbal naar de derde plaats bij het WK in eigen land. Toch verlengde hij zijn contract niet.

Succes in de VS

Twee jaar later keerde hij pas terug als trainer, maar in München slaagde hij er niet in een revolutie teweeg te brengen bij. Bij het traditionele Bayern sloegen zijn moderne trainingstechnieken en aanvallende intenties niet aan.

In de zomer van 2011 werd hij aangesteld als bondscoach van de VS. Dat zou hij ruim vijf jaar blijven en in die periode wonnen de Amerikaanse voetballers de Gold Cup, het belangrijkste landentoernooi voor Noord-, Centraal- en Midden-Amerika. En bij het WK van 2014 in Brazilië overleefde de ploeg de groepsfase.

Na een nieuwe periode van stilte, trad Klinsmann begin november toe tot de raad van commissarissen van Hertha BSC. Hij zei „emotioneel te hebben geïnvesteerd” in de club. Zijn vader Siegfried groeide op in Berlijn en was Hertha-supporter. Zijn zoon Jonathan stond van 2017 tot afgelopen zomer onder contract bij de club.

Klinsmann noemde Hertha BSC ook „het meest opwindende voetbalproject van Europa”. Nu kan hij zelf laten zien waarom.