Medisch tuchtcollege: artsen maakten grote fouten in zaak-baby Luna

Tien artsen moesten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voor het medisch tuchtcollege verschijnen. Een kinderarts wordt voorwaardelijk geschorst.
Foto Merlin Daleman/ANP

Een kinderarts die de in 2014 overleden baby Luna behandelde, is geschorst vanwege „zeer grote fouten”. Ook drie gynaecologen werden maatregelen opgelegd. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg donderdag bepaald in de zaak over baby Luna. Het college verklaarde de klachten van de ouders van overleden meisje deels gegrond.

In totaal moesten tien artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch voor het tuchtcollege verschijnen. Het ging om acht gynaecologen, een anesthesioloog en een kinderarts.

De kinderarts wordt voorwaardelijk geschorst vanwege „zeer grote fouten”. Zo negeerde de arts onder meer „zorgwekkende waarnemingen” door de verpleging en miste de behandelaar „alarmsignalen” die erop duidden dat het niet goed ging met de baby. De schorsing duurt één jaar, met een proeftijd van twee jaar.

Onder de drie gynaecologen die donderdag een waarschuwing kregen, is ook de hoofdbehandelaar. Het tuchtcollege vindt dat alle vier de artsen bij de medische verslaglegging fouten hebben gemaakt. Over een aantal uur van de bevalling ontbreekt bijvoorbeeld documentatie. De overige vijf artsen valt volgens het college „niets te verwijten”.

Lees ook: De artsen zeiden dat Luna gezond was, maar het voelde niet goed

Zuurstofgebrek

Baby Luna kwam in 2014 te overlijden, tien dagen na de geboorte. Het meisje stierf vermoedelijk aan de gevolgen van zuurstofgebrek in de hersenen. De ouders van het kind verweten artsen ernstig tekort te zijn geschoten tijdens de zwangerschap en na de geboorte. Daarop stapten zij naar het medisch tuchtcollege, dat klachten van een verkeerde of te laat gestelde diagnose behandelt. Het was voor het eerst dat zo’n grote groep artsen voor het tuchtcollege werd gedaagd. Eerder concludeerde een onafhankelijk gynaecoloog al dat er verwijtbare fouten waren gemaakt in het ziekenhuis. De artsen hielden alle tien vol dat zij professioneel hebben gehandeld.

Letselschade-expert Yme Drost zegt in een reactie dat hij de uitspraak nog uitgebreid met de ouders van Luna moet bespreken. Drost zegt dat er door deze uitspraak „tenminste iets is gebeurd” met de klachten die zijn cliënten hebben ingediend tegen de betrokken artsen. Toch zijn er ook klachten van de ouders ongegrond verklaard, concludeert Drost. „Naar het oordeel van mijn cliënten is er niet volledig recht gesproken, daarom beraden wij ons nog op een hoger beroep.”

Daarnaast stelt de letselschade-expert af te wachten wat er gebeurt met aangifte die er is gedaan in deze zaak, tegen een aantal direct betrokken artsen, van dood door schuld.