Kustwacht staakt zoektocht opvarenden viskotter uit Urk

Na elf uur zoeken, bij het vallen van de avond, staakte de kustwacht de zoektocht naar de twee opvarenden van een vissersboot die nabij Texel verging.
Een zogenoemde Search and Rescue-helikopter vertrekt voor de zoekactie naar de vermiste opvarenden, donderdagmiddag.
Een zogenoemde Search and Rescue-helikopter vertrekt voor de zoekactie naar de vermiste opvarenden, donderdagmiddag. Foto Sem van der Wal/ANP

De grote zoekactie naar de opvarenden van een viskotter uit Urk is na elf uur gestaakt. De twee bemanningsleden van het de UK165 ‘Lummetje’ zijn niet gevonden, meldt de kustwacht donderdagavond.

Aan boord van de kotter waren twee mannen uit Urk van 27 en 41 jaar oud. „We gaan uit van het ergste scenario”, zo liet een woordvoerder van de kustwacht rond het middaguur weten. Er werd gezocht met helikopters, een vliegtuig en reddingsboten. De kustwacht staakte de eigen zoektocht bij het vallen van de avond, maar coördineert nog wel andere zoekacties. Vrijdag wordt door de kustwacht geen nieuwe zoekactie opgestart.

Door het slechte weer kon er donderdag niet naar het wrak van het schip gedoken worden. Naar verwachting kunnen de duikers komend weekend in actie komen. Daar bereiden de hulpdiensten zich op voor, zodat ze snel kunnen handelen wanneer het weer het toelaat.

De locatie van de viskotter, die voor het bedrijf J. Foppen naar garnalen viste, is digitaal gemarkeerd. Wanneer het kan, worden twee markeringsboeien rond het wrak gelegd, meldt de kustwacht. Het schip ligt niet in de vaarroute. Vrijdag zal een vliegtuig van de kustwacht tijdens normale patrouilles extra aandacht aan het gebied besteden.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid is een onderzoek naar het vergaan van de viskotter nabij Texel gestart.

‘Dubbel gevoel’

De kustwacht rukte donderdag met veel materieel uit, nadat de kotter rond kwart voor zes ‘s ochtends automatisch een noodsignaal had verstuurd.

Een dergelijk noodsignaal wordt onder meer geactiveerd wanneer het noodbaken van de boot in aanraking komt met water, zoals bij het zinken van een schip kan gebeuren. „Direct werd een poging gewaagd om contact op te nemen met de viskotter, wat niet lukte”, schrijft de kustwacht, die verder meldt dat het schip zich op dat moment zo’n zeven kilometer ten westen van Texel bevond. Het wrak werd rond 10.00 uur met sonarapparatuur gelokaliseerd door een mijnenveger van de marine.

Na de noodmelding kwam een grote reddingsactie op gang. Daarbij waren naast reddingsschepen, helikopters en een vliegtuig van de kustwacht ook meerdere reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ingezet. „De reddingsboten en bemanningen keren na een dag lang zoeken met een dubbel gevoel huiswaarts”, liet de KNRM donderdagavond weten.

Correctie (28 november 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat er gezocht was met een mijnenjager van de kustwacht. Het ging echter om een mijnenjager van de marine. Hierboven is dat aangepast.