Joyce vond het spannend

Fotograaf en auteur maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Oud-officier van justitie Joyce van Gelder (70) hing voorjaar 1973 in een lantaarnpaal naast de Grote Kerk in het Zeeuwse Veere.

„Klim jij daar eens in, zei een goede vriend. Hij had mij uitgenodigd voor een bezoek aan zijn ouders in Middelburg. Met de Vauxhall van zijn vader reden wij naar Veere. Bij de kerk vroeg hij mij te poseren in de lantaarnpaal. Natuurlijk deed ik dat: leuk én spannend tegelijk. Hij fotografeerde mij vaker, zocht meestal een gekke pose. Ik staand bij een kunstwerk. Ik kijkend door een rioleringspijp richting zijn camera. Het resultaat zag ik nooit, maar de aandacht was aangenaam. Wij hadden elkaar een jaar eerder ontmoet bij Sociëteit Matrix in Rotterdam. Ik was een geboren Rotterdamse, werkte als apothekersassistente. Hij studeerde economie. Zijn studentenhuis was tegenover mijn huis. Ik kwam daar geregeld. Op een bepaald moment verloren wij elkaar uit het oog.

Vanaf mijn vroege jeugd wilde ik zelfstandig zijn. Ik kon goed leren en in 1978 besloot ik alsnog rechten te gaan studeren: in de avonduren. Met alleen mulo moest ik een colloquium doen. Dat lukte. Na mijn afstuderen maakte ik snel carrière. In de jaren negentig werd ik officier van justitie, toevallig in Middelburg. Bij een bezoek aan Veere stond de lantaarnpaal er nog. Een gezinsleven combineerde lastig met mijn werk. Ik heb dat nooit als een gemis ervaren. In 2013 ging ik met pensioen: alle tijd voor mezelf. Ruim een jaar geleden kreeg ik een brief met een usb-stick. Daarop stonden de foto’s van destijds, waaronder ook deze. De oude vriend had mijn adres opgespoord. Ik stuurde hem een brief terug. Na een eerste afspraak volgden er velen. Wij verbaasden elkaar met onze levensverhalen, maar bleken in wezen niet veranderd.”

Zelf een foto insturen? Mail: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.