PSV uitgeschakeld na 4-0 bij Sporting

Feyenoord heeft nog een kans om de volgende ronde van de Europa League te halen. AZ plaatste zich op sensationele wijze.
PSV-coach Mark Van Bommel kijkt bezorgd tijdens het duel tegen Sporting.
PSV-coach Mark Van Bommel kijkt bezorgd tijdens het duel tegen Sporting. Foto Rodrigo Antunes/EPA

PSV is na de winterstop niet meer actief in de Europa League. De Eindhovenaren verloren donderdag met 4-0 bij Sporting Portugal. Doordat LASK Linz in de andere groepswedstrijd te sterk was voor Rosenborg BK (1-2), kan PSV niet meer bij de eerste twee in de poule eindigen.

Sporting leidde na een kwartier spelen al met 2-0 door doelpunten van Luiz Phellype en Bruno Fernandes. Kort voor rust zorgde Jérémy Mathieu uit een hoekschop voor de 3-0. De pijn werd voor PSV nog groter toen Fernandes in de 64e minuut een strafschop benutte.

De uitschakeling in de Europa League is de volgende klap voor PSV. Het elftal van trainer Mark van Bommel zag de achterstand in de competitie op Ajax de voorbije weken oplopen tot elf punten. Het nationale bekertoernooi is daardoor nu al een hoofddoel geworden voor PSV, dat zondag in de eredivisie bij FC Emmen op bezoek gaat.

Feyenoord gelijkspel

Feyenoord speelde donderdagavond ook in de Europa League. De club uit Rotterdam heeft met vijf punten uit evenveel wedstrijden nog een kleine kans om de groepsfase door te komen. In de Kuip speelde Feyenoord met 2-2 gelijk tegen Rangers FC, dat met acht punten nu op kop gaat in de groep. Om de knock-outfase te halen, moet Feyenoord over twee weken winnen bij FC Porto en hopen dat Young Boys verliest in Glasgow.

Jens Toornstra opende na een half uur de score met een schot dat door Rangers-verdediger Filip Helander nog van richting werd veranderd. Alfredo Morelos promoveerde kort na rust de eerste Schotse kans tot een doelpunt. De Colombiaan kopte in de 65ste minuut ook de 1-2 binnen. Feyenoord kwam weer langszij via Luis Sinisterra.

Lees ook ons wedstrijdverslag: AZ overwintert in Europa na een wonderlijke ontsnapping

AZ pakt punt mee

AZ plaatste zich wel op sensationele wijze voor de volgende ronde. De Alkmaarse ploeg speelde in Den Haag tegen FK Partizan en keek lange tijd tegen een achterstand van 0-2 aan.

Dankzij Ferdy Druijf pakte de nummer twee van de eredivisie toch nog het vereiste punt voor kwalificatie: 2-2. Druijf viel twee minuten voor tijd in en kwam na negentig minuten tot scoren. AZ speelde in die fase al met tien man na de tweede gele kaart in de 83ste minuut voor aanvaller Myron Boadu. (ANP)