Profiel

Diplomatieke Nederlandse directeur Joods Museum Berlijn

Hetty Berg

Hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier

Ze is een vakvrouw, die niets op de spits drijft. Vanaf 1 april wordt Hetty Berg directeur van het Joods Historisch Museum in Berlijn.

Foto Yves Sucksdorff

De Nederlandse Hetty Berg (58) wordt de nieuwe directeur van het Joods Museum in Berlijn. Nadat deze zomer de vorige directeur van het museum na conflicten opstapte, zal zij vanaf 1 april 2020 de nieuwe functie bekleden. Ze is volgens haar omgeving de ideale kandidaat. „Ze is een vakvrouw, betrouwbaar en consciëntieus”, vertelt Sammi Landweer, schrijver en ex-man.

Momenteel is Berg nog manager en hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Volgens Landweer neemt ze daar al dertig jaar „een bemiddelende rol in, gaat ze conflicten uit de weg en zoekt ze snel naar oplossingen. Ze drijft zaken nooit op de spits”. Deze diplomatieke eigenschappen heeft ze hard nodig in haar nieuwe functie.

Hetty Berg, geboren in Den Haag, opgegroeid in het christelijke Ede en dochter van PvdA-politicus Ed Berg, zal straks in Berlijn namelijk terechtkomen in een politiek wespennest. De vorige directeur, Peter Schäfer, diende deze zomer zijn ontslag in na enkele conflicten. Hem werd verweten dat hij bijvoorbeeld een cultureel attaché uit Iran had rondgeleid, wat hem op veel kritiek kwam te staan. Politici vonden daarnaast dat het museum niet afwijzend genoeg stond tegenover de organisatie BDS (Boycot, Desinvesteer, Sancties) die sancties op Israëlische producten wil.

Lees ook: Tweet wordt omstreden directeur Joods Museum fataal

Niet alleen Duitse politici roeren zich vaak in de zaken van het museum, want ook Israël is kritisch. Eind 2018 stelde premier Netanyahu dat de tentoonstelling Welcome to Jerusalem te weinig aandacht besteedde aan de Israëlische positie, waarna hij er bij de Duitse regering op aandrong de subsidie aan het museum te heroverwegen.

Landweer denkt echter dat Berg zichzelf redelijk weet af te schermen van politieke kwesties. „De kans dat zij een cultureel attaché uit Iran zal rondleiden, is klein.” Ook Joël Cahen, oud-directeur van het Joods Historisch Museum en het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, verwacht dat politieke kwesties niet echt voor problemen gaan zorgen: „Ze zal juist meer de museale kant van het museum naar voren halen.”

In de jaren tachtig nam Cahen haar aan als stagiair bij het Joods Historisch Museum. „Ze werkte hard en was toegewijd.” Berg studeerde af in de theaterwetenschappen op jiddisch theater en studeerde Management in Utrecht. In 1989 begon ze als curator en cultureel historicus in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Sinds ze in 2002 museummanager en hoofdconservator van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam werd, is volgens Cahen elke tentoonstelling fantastisch geweest.

„Ze weet mensen aan zich te binden”, en volgens Cahen zal dat, straks in Berlijn, zijn vruchten afwerpen.