Recensie

Recensie Muziek

De muziek van VanWyck heeft zachtheid als kracht

‘Gesmolten steen’, zo noemt zangeres VanWyck, pseudoniem van de Christine Oele, haar muziek op haar tweede album Molten Rock. VanWyck heeft geen tijd te verliezen, lijkt het. Na haar debuut An Average Woman uit 2018, volgt anderhalf jaar later het tweede album. De titel suggereert een combinatie van zacht en hard, maar de liedjes van VanWyck hebben juist zachtheid als kracht. De zangeres heeft een bijna transparante stem in een laag register, zo sonoor dat het soms mannelijk klinkt. Maar VanWyck zorgt altijd voor een volle dictie waarmee ze ieder woord van een verfijnde emotie voorziet.

In samenwerking met producer/bassist Reyer Zwart ontstond een spaarzaam geluid; er is weinig melodische variatie, maar in de kleine nuances ontstaat voldoende spanning om te blijven boeien. Het is opvallend hoe kalm het tempo van de liedjes is – behalve de vrolijke single ‘Carolina’s Anatomy’ – en hoe aangenaam dat blijft.