Recensie

Recensie Muziek

De bezwerende, grillige eilanden van Manneke

Begin deze maand werd zelfverklaard ‘kapelmeester van de ruimte’ Daan Manneke 80 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met deze live-opname van zijn recente pianocyclus Grote Archipel, een ‘hommage aan Zeeland’, opgedragen aan en uitgevoerd door maar liefst zes geweldige pianisten met wie Manneke een nauwe band heeft. Het is een bezwerend en grillig stuk waarnaar je kunt blijven luisteren. Voor alle zes pianisten componeerde Manneke een ‘eiland’ met een eigen karakter, gevolgd door een kort interludium of postludium. De klankwereld van Bach is zelden ver weg – luister naar ‘Interludium IV’ door Hannes Minnaar, of de daaropvolgende ‘Evokation BWV 611’ door Jelena Bazova. Maar bij Manneke overheersen tinkelende weidsheid, rust, verstilling. Zijn muziek is allesbehalve tam, maar na stekelige uitbarstingen volgt steeds weer de standvastige, louterende kalmte. Pianist Ralph van Raat, die het eerste deel uitvoert, speelt de gehele Grote Archipel op 24 januari in Breda.