China hekelt Amerikaanse steun voor demonstranten in Hongkong

President Trump bekrachtigde woensdagavond wetgeving die de pro-democratiebeweging in Hongkong steunt, tot woede van China.
Een demonstrant in Hongkong bedankt president Trump voor de nieuwe Amerikaanse wetgeving.
Een demonstrant in Hongkong bedankt president Trump voor de nieuwe Amerikaanse wetgeving. Foto Marko Djurica/Reuters

De Chinese regering heeft donderdagochtend de Amerikaanse ambassadeur Terry Branstad op het matje geroepen om hem erop te wijzen dat „de ernstige inmenging in binnenlandse aangelegenheden” door de Verenigde Staten niet wordt gewaardeerd. Aanleiding was de wetgeving die de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond ondertekende ter ondersteuning van de pro-democratie-demonstranten in Hongkong.

Lees meer over de nieuwe wetgeving die de Senaat heeft goedgekeurd

Het gaat om de Hong Kong Human Rights and Democracy Act die vorige week bijna unaniem werd aangenomen in de Amerikaanse Senaat. Zo wordt het mogelijk om sancties in te stellen tegen functionarissen in China en Hongkong die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen. Ook wordt de verkoop en export van geweldsmiddelen opgeschort die door de politie in Hongkong worden ingezet tegen de demonstranten, waaronder traangas en rubberkogels. Donald Trump liet woensdag weten dat hij hoopt dat de Hong Kong Human Rights and Democracy Act leidt tot een vreedzame afwikkeling van de steeds gewelddadigere protesten die al maandenlang worden gevoerd in Hongkong.

‘Machtswellust van VS’

Volgens het bestuur van Hongkong en de Chinese regering zorgt de Amerikaanse wetgeving juist voor een verergering van de situatie. Persbureau Reuters citeert een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken: „Deze zogenaamde wetgeving zal de vastberadenheid van het Chinese volk, inclusief de bevolking van Hongkong, alleen maar versterken en het bewustzijn van de sinistere bedoeling en de machtswellust van de Verenigde Staten vergroten.”

China waarschuwde eerder al dat de wetgeving „negatieve gevolgen” zal hebben voor de VS. Het is niet bekend welke tegenmaatregelen het land wil nemen, maar de discussie over de wetten heeft mogelijk een weerslag op de voortdurende handelsbesprekingen tussen de twee landen.

De Chinese ambassade in Washington plaatste de boze reactie op de nieuwe wetgeving op Twitter: