Brieven

Brieven 28/11/2019

Internationaal Verdrag

Hardnekkig pleonasme

Zelfs NRC maakt al jarenlang dezelfde taalfout. De fout komt zelfs voor in hoofdredactionele commentaren, en deze week nog in Internationale verdragen moeten en kúnnen socialer (29/11). Een verdrag is een internationale juridische overeenkomst tussen staten of andere subjecten van het volkenrecht. Een verdrag is per definitie internationaal. Nationale verdragen bestaan niet. Een ‘internationaal verdrag’ is dus een pleonasme, zoals een ronde cirkel. De toevoeging is overbodig omdat de eigenschap reeds in het hoofdwoord besloten ligt.

Pepernotenkwestie

Geen speculaas!

Janneke Vreugdenhil maakt terecht onderscheid tussen pepernoten en kruidnoten (De kruid- versus pepernotenkwestie, 25/11). Kruidnoten zijn echter niet zoals culinair historica Lizet Kruyff in haar rubriek beweert „mini-speculaasjes”. Hoewel zowel speculaas als kruidnoten van een zetdeeg worden gemaakt (bloem/boter/suiker in verhouding 2/1/1), is de kruidenmelange geheel verschillend. Kruidnoten ontlenen de smaak aan koekkruidenmelange en kaneel, voor speculaas gebruikt men een specifieke speculaaskruidenmelange. De smaak is dus verschillend. Goede leveranciers bieden aparte kruidenmelanges aan, die aan de kleur te herkennen zijn. Soms beweert een winkel dat het allemaal hetzelfde is, maar dan is het verstandig dit niet te kopen. Kruidenleveranciers hanteren hun eigen receptuur met geheime detailverschillen, met uiteraard aparte melanges voor genoemde productgroepen. Jaarlijks worden bij ons thuis gezellige hoeveelheden speculaas en kruidnoten gebakken, sinds vorig jaar met een nieuwe kruidnotenwals op de koekjesvorm- dan wel speculaasmachine. Ten slotte merk ik op dat klassieke pepernoten niet „vagelijk” naar anijs smaken, maar – bij de goede bakker – juist een rijke anijssmaak laten gelden. Liefst op basis van steranijs.

Vousvoyeren

Liefdevol toegesproken

Toch jammer dat Frits Abrahams’ offensief tegen het ongevraagd tutoyeren door allerlei instanties is mislukt (Met columns bereik je niks, 25/11). Onlangs kreeg ik in een brief van de Rabobank Gelderse Vallei uitleg over de invoering van de ‘Vergoedingenstaat’, met als doel „om jou een overzicht te geven van de vergoedingen die jij hebt betaald voor jouw betaalrekeningen en – diensten. Je vindt er bijvoorbeeld wat de kosten zijn van je betaalpakket of de door jou betaalde rente”. Het voelt alsof je weer in de kindertijd bent beland, wordt bediend in een hippe horecatent of liefdevol toegesproken in een verzorgingshuis. Vousvoyeren zou een keurige instelling als de bank beter passen, lijkt me. Maar met Abrahams vrees ik dat ‘u’ geheel uit de mode is geraakt en dat wij allemaal in je en jou zijn gemuteerd.

Albert Heijn ondergoed

Niet langer naar de appie

Het kan dus altijd nóg gekker. Medewerkers van de Albert Heijn moesten verplicht ondergoedfoto’s sturen om de juiste maat voor bedrijfskleding te bepalen. Privacyregels gelden ook voor AH. Ik gebruik zelden het woord ‘bizar’. Hier wel. Laat AH te rade gaan bij KLM of politie; het kan echt simpeler en fatsoenlijker.

Loonslaaf

Ruimtemissie, laag loon

Het vermogen van Amazon-chef Jeff Bezos bedraagt naar schatting meer dan honderd miljard dollar. Hij wil geschiedenis schrijven door de eerste bemande ruimtemissie naar Mars te organiseren. Zijn werknemers laat hij kennelijk creperen (De nieuwe loonslaaf staat altijd ‘aan’, 27/11). Je moet maar durven.

Correcties/aanvullingen

Corruptie

In het interview De staatsschuld is het probleem, en zes andere mythes over Italië (25/11, p. S10-11) zegt Roger Abravanel dat Italië lager op de corruptielijst van Transparancy International staat dan Rusland en Nigeria. Dat is niet zo. Italië stond vorig jaar op 53, Rusland op 138 en Nigeria op 144.