Recensie

Recensie Muziek

Bonnie ‘Prince’ Billy is opmerkelijk goedgemutst

Opeens was hij daar. Een jaar geleden besloot Will Oldham, beter bekend als de duistere singer-songwriter Bonnie ‘Prince’ Billy, eindelijk zijn complete oeuvre toe te vertrouwen aan het duivelse Spotify. De eigenzinnige folktroubadour met de wankele stembanden had weliswaar nog steeds gewetensbezwaren – muziek luisteren is volgens hem een sacrale bezigheid die niet verstoord mag worden door banale bezigheden als bellen, appen, liken en delen – maar hij ging het proberen. Toch moet je voor I Made A Place – na eerdere compilaties en coveralbums het eerste album met nieuw werk in acht jaar – echt nog naar een platenwinkel of de digitale kassa van Bandcamp. Maar dat loont wel: Oldham is voor zijn doen opmerkelijk goedgemutst. Naast zijn karakteristieke kale, tokkelende gitaar klinken ook dartelende banjo’s, opgewekte orgels en blij blazersgeschal. En in plaats van zijn depressieve culthit ‘I See A Darkness’ zingt hij nu opgetogen ‘Building A Fire’.