Ambassades

China heeft nu de meeste diplomatieke posten

China heeft nu van alle landen wereldwijd de meeste diplomatieke posten. Het land is de Verenigde Staten voorbijgestreefd en heeft nu drie posten meer. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Global Diplomacy Index van de Australische denktank Lowy Institute. De groei heeft te maken met de internationale ambities van China. Tegelijkertijd hebben de VS sinds het aantreden van president Trump flink gesneden in het budget van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De VS blijven wel veruit de meest populaire vestigingslocatie voor een buitenlandse ambassade. Op Amerikaans grondgebied zijn 342 ambassades en consulaten uit 61 landen, versus 256 diplomatieke posten op Chinees grondgebied. Nederland staat op de zestiende plaats met 152 diplomatieke posten. (NRC)