Aangeboden: 17.000 vierkante meter in hartje centrum

Amsterdam Wat moet er komen in de panden van Hudson’s Bay? Slechts twee jaar huisde het warenhuis met zijn driepandige flagship store aan het Rokin. Voor het eind van dit jaar zijn de winkels weg. Wat heeft Amsterdam nodig op deze beeldbepalende plek?

Foto Levin & Paula/ANP
Foto Levin & Paula/ANP

De schappen worden leger, de kortingspercentages hoger: Hudson’s Bay begint dit weekend aan zijn laatste maand aan het Rokin. Op 1 januari aanstaande sluit het Canadese warenhuis na iets meer dan twee jaar alweer zijn flagship store in Amsterdam – samen met alle andere veertien vestigingen in het land. De formule sloeg niet aan, de klanten bleven weg.

Lees ook: Doek valt voor Hudson's Bay

In één klap komt daarmee 17.000 vierkante meter winkeloppervlakte beschikbaar, in hartje centrum. De verwachting is dat de Zurich Insurance Group, de Zwitserse eigenaar van de panden, niet snel een nieuwe huurder zal vinden voor al die duizenden vierkante meters: de flop van Hudson’s Bay laat volgens retailexperts zien dat het tijdperk van het grote warenhuis ten einde is. Tenzij Ikea het aandurft om op deze plek een filiaal voor ‘grotestadsbewoners’ te openen, zoals het eerder met veel succes deed in Parijs en Moskou.

Er is nog een ander probleem: Hudson’s Bay gaf bij zijn komst naar Nederland een huurgarantie af van tien jaar – ook in Amsterdam. Daar zullen het Canadese bedrijf en de eigenaar van het pand een oplossing voor moeten vinden.

Het vertrek van een warenhuis hóéft niet tot leegstand te leiden. Dat bewijst het voormalige pand van V&D, even verderop aan het Rokin. Na een fraaie verbouwing kreeg het een tweede leven als kantoorruimte voor verschillende bedrijven – al staat de benedenverdieping (bestemming: winkelruimte) nog altijd leeg.

Opheffingsuitverkoop bij Hudson’s Bay aan het Rokin. Foto Dieuwertje Bravenboer

Wat te doen met de reusachtige panden aan het Rokin? Ze liggen op een toplocatie, nog geen tweehonderd meter van de Dam en recht voor de ingang van het station van de Noord/Zuidlijn. Op dit moment wordt er zelfs een rechtstreekse verbinding aangelegd vanuit de metro naar het gebouw.

NRC vroeg vier Amsterdammers om hardop te dromen over de toekomstige bestemming van de panden – ieder vanuit zijn eigen invalshoek. Hoe zouden zij, los van alle financiële en juridische hordes, deze 17.000 vierkante meter het liefst willen inrichten?

De twee panden van Hudson’s Bay aan het Rokin. Eind dit jaar staan deze beeldbepalende panden, net als pand nummer drie aan de Nes, leeg. Foto Novi Zijlstra

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.