Somalische Nederlander krijgt levenslang om steekpartij Manchester

Mahdi M. stak op Oudjaarsavond 2018 drie mensen neer in Manchester. M., die van Somalische afkomst is, heeft de Nederlandse nationaliteit, maar woont al zeventien jaar in het VK.
Het Victoria-station in Manchester op 1 januari 2019, één dag na de steekpartij.
Het Victoria-station in Manchester op 1 januari 2019, één dag na de steekpartij. Foto Nigel Roddis/EPA

Een man met de Nederlandse nationaliteit van Somalische afkomst is woensdag in Manchester veroordeeld tot levenslang omdat hij daar eind 2018 drie mensen neerstak. Mahdi M., die sinds zijn negende in het Verenigd Koninkrijk woont, heeft drievoudige poging tot moord bekend. Ook is hij schuldig bevonden aan „bezit van informatie die waarschijnlijk nuttig is voor een persoon die een terroristische aanslag pleegt of voorbereidt”, aldus de politie van Manchester.

De 26-jarige M., die tijdens de aanval op het Victoria-treinstation „Allahu Akbar” en „leve het kalifaat” zou hebben geroepen, moet in ieder geval voor elf jaar de gevangenis in. Daarna kan hij proberen een beroep te doen op vervroegde vrijlating. Tijdens het onderzoek naar M. werden op zijn computer onder andere speeches gevonden van „extremistische denkers”, aldus de Britse terrorismebestrijding. Ook trof de politie een document aan waarin de „effectiefste manieren om iemand neer te steken” stonden opgesomd.

Aanval op een koppel

M. stak op Oudjaarsavond 2018 drie mensen neer met een keukenmes. Een 57-jarige vrouw en haar 56-jarige echtgenoot liepen daarbij een klaplong op. De man hield daarnaast een schedelfractuur over aan de aanval. Een radioproducer van de BBC die toevallig op het station was, hoorde dat M. tijdens de aanval riep: „Zolang je andere landen blijft bombarderen, zal dit soort shit gewoon doorgaan.”

Nadat M. het koppel had neergestoken, snelden aanwezige agenten en OV-medewerkers toe en arresteerden hem. Een van de agenten tackelde M. en werd daarbij door de Somalische Nederlander in zijn schouder gestoken. M. had nog een tweede, groter mes bij zich, maar gebruikte dat niet.