Renovatie

Parlement wil oude zaal Tweede Kamer in ere herstellen

Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt de vroegere vergaderzaal in oude luister hersteld. Een meerderheid steunde dinsdag een voorstel daartoe van SGP-Kamerlid Roelof Bisschop. De zaal waar de Kamer tussen 1815 en 1992 vergaderde is volgens de motie „van grote historische en staatkundige betekenis”, omdat deze het „decor” vormde voor de ontwikkeling van de Nederlandse parlementaire democratie. Bij de geplande renovatie van het gebouw van de Tweede Kamer, met een budget van 475 miljoen euro, moet rekening worden gehouden met die geschiedenis, vindt de Kamer. Door de zaal in oorspronkelijke stijl in te richten, wordt het „staatkundige verleden weer zichtbaar” en kunnen „toekomstige generaties zich een beeld vormen van de parlementaire geschiedenis”, aldus de motie. (NRC)