Reality-tv

RTL stopt voorlopig met datingprogramma’s

RTL stopt voorlopig met de programma’s Temptation Island en Free Love Paradise. Aanleiding is grensoverschrijdend gedrag in het vergelijkbare programma De Villa. RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst wil uitzoeken of de programma’s op een ethische manier gemaakt worden, zegt hij tegen RTL Nieuws.

De Villa werd vorige week al van televisie gehaald. In het RTL 5-programma was te zien hoe twee mannelijke deelnemers zich opdrongen aan vrouwen die ook aan het programma meededen. Twee makers van het programma hadden moeten ingrijpen, vindt Van der Vorst. Zij zijn op non-actief gesteld.

Van der Vorst besloot ook de andere datingshows stop te zetten na een gesprek met de De Villa-deelnemers die bij de incidenten betrokken waren. „Ik ben me kapot geschrokken”, zegt hij daarover tegen RTL Nieuws. Productiemaatschappij Blue Circle zou deelnemers alcohol hebben gegeven en hen hebben aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag.

RTL is al vaker in de fout gegaan met reality-tv. NRC onthulde drie jaar geleden dat deelnemers aan ‘hulpprogramma’s’ als Een Nieuw Begin en Geef Mij Nu Je Angst, beide ook gemaakt door Blue Circle, misleid werden door de makers. Kandidaten bleken niet tussendoor te kunnen stoppen en amper nazorg te krijgen. (NRC)