Noord-Syrië

‘Turkije weigert NAVO- bondgenoten te steunen’

Turkije weigert een NAVO-defensieplan voor Polen en de Baltische staten te steunen als het bondgenootschap Ankara niet meer steun geeft in de strijd tegen de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG. Dat hebben vier hoge bronnen binnen de NAVO gezegd.

In vergaderingen en persoonlijke gesprekken stelt Ankara zich volgens de bronnen hard op. De belangrijkste Turkse eis is dat de NAVO de YPG erkent als een terreurorganisatie. Turkije toont zich teleurgesteld dat de NAVO zijn offensief in Syrië niet steunde.

De NAVO vraagt alle 29 lidstaten om formele goedkeuring van een militair plan om Polen, Litouwen, Letland en Estland te verdedigen in het geval van een Russische aanval. Zonder de goedkeuring van Turkije wordt het moeilijker voor de NAVO om zijn verdediging in Polen en de Baltische staten op te bouwen. „Zij (de Turken) gijzelen de Oost-Europeanen, en blokkeren goedkeuring van dit militaire plan om concessies te krijgen”, aldus een van de NAVO-bronnen. Het is tekenend voor de voortdurende onenigheid tussen de VS en Turkije over het Turkse offensief in Syrië. Turkije lanceerde het offensief vorige maand nadat president Trump abrupt de Amerikaanse troepen terugtrok uit het gebied. Maar andere NAVO-lidstaten vreesden dat het offensief de strijd tegen IS zou frustreren. (Reuters)